Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nebojša Lujanović

Autopsija teksta : Priručnik za kreativno pisanje

  • Nakladnik: Centar za kreativno pisanje
  • 12/2016.
  • 258 str., meki uvez
  • ISBN 9789538019098
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Autopsija teksta : Priručnik za kreativno pisanje" Nebojše Lujanovića, znanstvenika, predavača i jednog od najboljih suvremenih prozaika mlađe generacije, knjiga je u kojoj, kao što autor navodi u predgovoru, pisci sadašnji i budući, strastveni čitatelji, entuzijasti i novinari mogu pronaći nešto  za sebe. Nebojša Lujanović, na temelju znanja i petogodišnjeg iskustva vođenja radionica kreativnog pisanja, napisao je jedinstven priručnik za sve one koji pišu, žele pisati ili su tek zaljubljenici i književnosti i čitanje.

”Autor gradi svoje argumente ne samo na vlastitom iskustvu, kao jedan od najznačajnijih hrvatskih proznih autora mlađe generacije, nego i na bogatom iskustvu nastavničkoga rada na različitim tipovima radionica kreativnoga pisanja.” – Kristijan Novak

“Katkada sam bila sklonija vjerovati kako se u radionicama ne može naučiti ono nešto (…). Nakon čitanja rukopisa "Autopsija teksta", stvari su mi postale posve jasne. Radionice kreativnog pisanja itekako su korisne, ali samo pod uvjetom da se one realiziraju onako kako to predlaže Nebojša Lujanović.

Ukratko, knjiga "Autopsija teksta" sadrži sve, baš sve, što bi trebao sadržavati priručnik za polaznike radionica kreativnog pisanja. Konačno, na jednom mjestu imamo naputke i o onome što bi trebalo prethoditi odluci o pisanju, a to je savladavanje zanata, usvajanje temeljnih gradbenih elemenata književnog teksta, i čitanje velikih, i vježbanje, i ocjenjivanje i slušanje drugih” - Julijana Matanović

Nebojša Lujanović rođen je 1981. u Novom Travniku (BiH). Bavi se pisanjem, znanstvenim radom i trčanjem maratona. Živi u Splitu i radi kao viši predavač na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti te sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je i doktorirao 2012. iz područja teorije književnosti. Autor je brojnih pripovjedaka, eseja, putopisa, književnih recenzija i znanstvenih radova. Radovi su mu objavljivani u domaćim i inozemnim književnim i stručnim časopisima.

Objavio je sljedeća prozna djela: roman "Stakleno oko" (Parnas, 2007), zbirku priča "S pogrebnom povorkom nizbrdo" (Algoritam, 2008.), roman "Godina svinje" (Algoritam, 2010), roman "Orgulje iz Waldsassena" (EPH-Liber, 2011), roman "Oblak boje kože" (Fraktura, 2015) i priručnik za kreativno pisanje "Autopsija teksta" (CeKaPe, 2016). Godine 2018. objavljuje "Prostor za otpadnike : Od ideologije i identiteta do književnog polja" (Leykam International).

Do kraja studija trenirao je veslanje u VK-u Zagreb, nakon čega se posvetio trčanju maratona.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –