Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karmela Špoljarić

Pazi što ćeš poželjeti

  • Nakladnik: Centar za kreativno pisanje
  • 11/2013.
  • 147 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789535647775
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Priče Karmele Špoljarić 'odrastale' su na pomno odabranoj i vrhunskoj literaturi, baš kao i njezin roman prvijenac „Nije ovo Twin Peaks“, s kojim ovu zbirku povezuju možda nevidljive, ali itekako čvrste veze. Autorica sjajno poznaje, cijeni i inspiraciju pronalazi u dionici proze koju nazivamo književnom fantastikom, jer način na koji 'misli' književnost i gradi svoju poetiku daleko je širi od onoga što nam kao građu nudi tzv. stvarnost. Događaji na granici racionalnog i iracionalnog, suptilni likovi koji svojom ili tuđom voljom upadaju u sferu u kojoj vladaju neka druga, neobjašnjiva pravila, snovitost i začudnost, nadopunjeni čak i jednim davnim, ali itekako važnim „glasom iz knjižnice“, koordinate su po kojima mekano klizi ova proza.

Napisana tako da ostaje fluidnom i višeznačnom, bez konačnih odgovora, ali istovremeno i čvrsto usidrena u ono što je za pisanje ionako najvažnije – lijepe i vješte rečenice, osjećaj za odabranu formu, stvaranje napetosti i smisao za literarnu igru u kojoj vrijede neka druga pravila. Pazi što ćeš poželjeti nije prijetnja ni čvrsti imperativ, tek jedno od pravila u toj igri koja bi se mogla zvati i – pazi što ćeš pročitati!
                       
Jagna Pogačnik, urednica

Karmela Špoljarić rođena je 1967. Zagrebu. Maturirala je u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn. Diplomirala je kroatistiku i južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu, gdje je i magistrirala na poslijediplomskom znanstvenom studiju književnosti. Pisati je započela 2010. Pripovijetke objavljuje na Trećem programu HR-a i po književnim časopisima. U svibnju 2013. objavila je roman "Nije ovo Twin Peaks" (AGM), a studenom 2013. zbirku priča "Pazi što ćeš poželjeti" (Cekape). Slijede romani "Major Tom" (Hena com, 2014.) i "Rašomon" (Hena com, 2020.) i "Ulica jorgovana" (Hena com, 2022.), te zbirka priča "Ringišpil" (Hena com, 2021.)

Za tinejdžersku dramu "Nula kuna po minuti" dobila je nagradu Ministarstva kulture Marin Držić 2011. Za roman prvijenac dobila je nagradu DHK „Slavić". Uz pisanje, autorica vodi i razvija specifične radionice kreativnog pisanja. Osmislila je prvu dopisnu radionicu "Kako početi" te radionicu bajki za odrasle "Bajkanje". Koautorica je tekstualno-vizualnog projekta "Izložba priča" te kreativno-terapijske radionice "4priče.put".

Živi i radi u Zagrebu i na Krku. Voli putovati i fotografirati. S ljubavlju renovira jednu staru kamenu kuću. Obožava životinje i način života u skladu s prirodom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –