Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ksenija Kušec

Reci mi sve

  • Nakladnik: Centar za kreativno pisanje
  • 06/2013.
  • 164 str,, meki uvez
  • ISBN 9789535647768
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Priče Ksenije Kušec već se godinama pojavljuju na raznim natječajima za kratku priču i upravo one često ponesu neku od nagrada. Stoga, iako se radi o prvoj knjizi, Ksenija nije nepoznata ljubiteljima kratke priče. Štoviše, izgradila je već i prije knjige svojevrsno spisateljsko ime, a time i očekivanja. Ovom knjigom očekivanja publike koja je poznaje neće biti iznevjerena, a bit će ugodno iznenađenje i onima koji prvi puta posegnu za njenim štivom. 

U pričama možemo naći odličnu dijagnozu obiteljskih odnosa, majke i kćeri, sestara, unuke i bake. Nije tu ništa uljepšano, ali je kadšto nježno i dobronamjerno, a kadšto i gorko i satirično. To je lijepa zbirka trenutaka u kojoj možemo upoznati ženu koja se neočekivano vezala za malu cigančicu, sestre čiji se svjetovi toliko razlikuju da njihovi susreti izgledaju kao plenum vanzemaljaca, nalazimo obitelj sa živopisnim, a ipak tako stvarnim likovima koje prepoznajemo iz vlastitih domova. 

Autorica u ovim stilski dotjeranim i lijepo zamišljenim tekstovima od početka gradi izvjesnu napetost i očekivanje i uvlači čitatelja u lijepu intelektualnu avanturu. Jednostavnim jezikom, uvjerljivim dijalozima i jasnom kompozicijom plete pred nama mrežu svojih značenja. Ovo su priče koje možemo brzo pročitati, ali ćemo zato poslije o njima dugo misliti. A to je osobina dobre literature.   

 
Zoran Ferić
 
 
Među vrlinama proze Ksenije Kušec posebno bih istaknuo sposobnost uočavanja neobičnih situacija u okvirima svakodnevnog života. Neki od ljudskih postupaka, oblika ponašanja, koji se u opisanoj sredini čine sasvim uobičajenima i prirodnima u sebi nose potencijal pretvaranja u nešto neobično, apsurdno i komično. To je iznijansiran humor koji možda neće izazvati provalu smijeha nego samo osmijeh, ali svakako potiče na razmišljanje.
 
Likovi su Ksenije Kušec dovoljno slojeviti da čitatelja zaintrigiraju, da pobude neku vrstu apriornoga odnosa prihvaćanja ili odbacivanja gotovo na prvi pogled, ali se u svojoj složenosti na kraju opiru jednoznačnoj procjeni. Naravno da svi znamo da nitko nije samo dobar ili samo zao, ali proza Ksenije Kušec ponekad nas vrlo djelotvorno na to podsjeća.

Paradoksalnost je takvog antimoraliziranja da nam se putem uvjerljivosti pripovijedanja predstavlja esencijalno moralni stav koji, eto, bez akcentiranja angažiranosti autorske ima svoju neporecivu valjanost.
 
Ludwig Bauer

Ksenija Kušec, rođena je 1965., u Zagrebu. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Odsjek za duhače-saksofon). Radi u prosvjeti. Dobila je prvu nagradu za kratku priču (Književni krug Karlovac, 2011) i drugu nagradu za kratku priču natječaja "Nađi uru za literaturu" (2012). Objavila je dvadesetak priča u raznim zbornicima.

Do sada je objavila sljedeće knjige: zbirku priča za djecu "Priče iz Sunčeva sustava" (Profil, 2010.), zbirku priča "Reci mi sve" (CeKaPe, 2013.), kratki roman "Janko i stroj za vrijeme" (Društvo književnika za djecu i mlade, 2013.), roman "Sobe" (CKP, 2014., Zagreb), knjigu za djecu "Prozirna Lili" (Evenio, Varaždin, 2015), roman "Nije moglo bolje" (Hena com, 2016.), zbirku priča "Opća opasnost" (Hena com, 2019.), knjigu za djecu "I onda se dogodilo" (Profil, 2020.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –