Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jean Echenoz

14 (roman)

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Marija Paprašarovski
  • 02/2016.
  • 86 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953508
  • Cijena: 95.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Iz francuskog departmana Vendée, na maglovitoj obali Atlantskoga oceana, petorica će se mladića jednoga kolovoškog dana otputiti u nepoznatu no naizgled kratkotrajnu avanturu. Avantura će se pretvoriti u Veliki rat iz kojega se, što zbog neprijateljskih što zbog metaka suboraca, neće svi vratiti.

U ovaj kratak roman Jean Echenoz ugradio je sve odlike svojega književnoga stila koje su ga proslavile u svijetu, napisavši preciznu i jasnu prozu, minucioznih opisa i majstorske stilizacije. Jedan posebnim ugođajem protkan, nepretenciozan, literaran uvid u Prvi svjetski rat, iz pera vrhunskoga pisca. 


A od sutradan ujutro i dalje se nije nazirao kraj toj neprestanoj višeglasnoj grmljavini po velikoj nepopustljivoj hladnoći. Top koji neprekidno grmi dubokim tonom, granate svih kalibara koje odzvanjaju i udaraju, meci koji zvižde, pucketaju, uzdišu ili mijauču već prema svojoj putanji, strojnice, ručne bombe i bacači plamena, prijetnja vreba odasvuda: odozgo zrakoplovi i gađanje haubicama, sprijeda neprijateljska artiljerija i čak odozdo kada, vjerujući da će iskoristiti trenutak zatišja u dnu rova gdje pokušavaju zaspati, čuju neprijatelja kako prigušeno kopa ispod samoga tog rova, ispod njih samih, bušeći tunele u koje će postaviti mine kako bi uništio i rov i sebe s njim.

Jean Echenoz rođen u Orangeu 1947., studirao je sociologiju, potom i građevinarstvo, a prije književne karijere nakratko se bavio novinarstvom. Već prvim romanom "Grinvički meridijan" (Le Méridien de Greenwich, 1979) osvojio je nagradu Fénéon. Do danas je objavio petnaest romana, od kojih su na hrvatski prevedeni "Ja odlazim" (2001.), "Ravel" (2010.) i "Sijevanja" (2011.). Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se ističu Prix Médicis, Prix Goncourt i nagrada François Mauriac. Echenozovu osebujnom, visokostiliziranom, parodijski zaigranom rukopisu posvećene su brojne kritičke studije. Smatraju ga jednim od najlucidnijih i najinventivnijih francuskih romanopisaca našeg vremena.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

Kritika • 18.04.2016.

Jean Echenoz : 14

– Pretraži sve knjige –