Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Slavica Dodig

Leksikon biblijskih žena

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • 09/2015.
  • XV, 250 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531767040
  • Cijena: 16.72 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ženski biblijski likovi obilježili su književnost, likovnu i glazbenu umjetnost. Društveni položaj žene i njezina uloga u zapadnoj civilizaciji umnogome su odraz biblijskoga judaističkog i kršćanskog položaja žene, pa se slobodno može reći da je slika biblijske žene ugrađena u postbiblijsku kulturu sve do naših dana.

Isus je svojim odnosnom prema ženama unio silne promjene u starozavjetno poimanje žene kao osobe. Dok je u biblijskoj prapovijesti, nakon istočnoga grijeha,  žena bila osoba drugog reda, u cijelosti podložna muškarcu, Isus je u Novom Zavjetu ženi vratio dostojanstvo, isto ono dostojanstvo koje joj je Bog Stvoritelj namijenio. Da nije bilo Isusova revolucionarnog djelovanja, tko zna kakvu bi sudbinu danas proživljavale žene zapadne kulture.

Gledajući jedinstveni bliblijski lik žene kroz prizmu povijesti spasenja,  vidimo ženu koja je kao i muškarac slika Božja, ženu koja čovjeku zajedno s muškarcem daje život, ženu koja nas po Isusu Kristu vodi u trajni Savez s Bogom, u otajstveni Božji svijet. To je biblijski ideal žene.


U Bibliji se imenom spominje oko 2900 muškaraca i oko 180 žena s vlastitim imenom. U ovom leksikonu opisano je ukupno 350 žena. Među njima je 179 žena s vlastitim imenom (ukupno 142 imena) i 171 žena bez vlastitog imena (npr. Abimelekova žena, djevice iz Jabeša, faraonova kći, Hodijina kći, zbor djevojaka, zaručnica, Jobova majka, Jobova žena, Jobova  kći, Pilatova žena, Kanaanka, Petrova punica, kći Sionska i sl.).

Biblijska imena daju podatke koji omogućuju bolje razumijevanje biblijskog svijeta. Neka su hebrejska imena helenizirana, primjerice Ana je Hana, Marija je Mirjam, Elizabeta je Elišeba. Imena biblijskih žena gotovo uvijek imaju poznato značenje, primjerice Abigajila - očeva radost; Aksa - nanogvica; Sara - kneginja; Ana - milosna; Debora - pčela; Efrata - plodna; Kozbi - prijetvorna; Naama - ljubazna; Suzana - ljiljan. Neka su imena teoforična, npr. Abija - Jahve je otac; Asenata - posvećena božici Nati; Mikala - tko je kao Bog; Atalija - Bog je velik i sl.

Hebrejski je rječnik vrlo jednostavan, ali je bogat sadržajem. Stoga se tekst često ne može shvaćati doslovno, nego je potrebno mnogo znanja da bi se razumjela Božja poruka koju su nadahnuti biblijski pisci prenijeli čitateljima. Razvoj biblijske egzegeze značajno je doprinio boljem razumijevanju biblijskih tekstova u svjetlu Božje objave.

Ideja o pisanju knjige o biblijskim ženama proistekla je iz želje da  proučim ulogu žene u povijesti spasenja. U tu je svrhu bilo potrebno najprije načiniti popis mnogih biblijskih žena s vlastitim imenom ali i žena bez vlastita imena, procijeniti kojim je ženama biblijski pisac dao značajniju ulogu, što je to što povezuje žene Staroga i Novog zavjeta, što je Isus Krist donio novoga u pogledu uloge žene.

Knjiga je namijenjena studentima diplomskih i poslijediplomskih studija kao polazište za proučavanje uloge žene u Bibliji, te čitateljima koji žele proširiti svoje znanje o Bibliji.

Slavica Dodig


**

U "Leksikonu biblijskih žena" autorica nije donijela samo leksikografski popis biblijskih žena, što je vrijedno samo po sebi, nego je opisala neke pojmove povezane s ulogom žene te je nastojala biblijske žene prikazati u svjetlu povijesti spasenja. Ova će knjiga, koja je više od leksikona, poslužiti čitateljima kao još jedan priručnik za bolje razumijevanje Božjeg pisma ljudima, koji se Božjoj milosti i ljubavi rađaju, i koji po toj istoj - Božjoj milosti i ljubavi, Kristom zaodjenuti, odlaze u novo Nebo, u vječni grad Jeruzalem.

Prof.dr.sc Adaibert Rebić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –