Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bill Readings

Sveučilište u ruševinama

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Prijevod: Nevena Erak
  • 08/2016.
  • 384 str., meki uvez
  • ISBN 9789533341248
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U jeku političkih borbi oko obrazovnog kurikuluma u koju se katkad mlako, katkad ratoborno uključuje i hrvatska akademska zajednica, desetljeće nakon primjene bolonjske reforme visokog obrazovanja čiji su rezultati manje-više porazni, sa Sveučilišta sve snažnije dopire miris raspadanja. Sveučilište kao zaštitnik nacionalne kulture već je neko vrijeme u stanju dezintegracije, ali tvrdoglavo odbija umrijeti nastavljajući svoj život kao birokratsko Sveučilište izvrsnosti.

Nastoje li se razumjeti procesi koji su doveli do toga, knjiga Billa Readingsa "Sveučilište u ruševinama" ni u kojem se slučaju ne bi smjela zaobići. Danas kada je nacionalna država u vlasništvu transnacionalnih kompanija i banaka, a nacionalna se kultura čuva tek kao suvenir kojim se trži, Sveučilište se pretvara u korporaciju kojoj cilj nije oblikovanje slobodnomislećih pojedinaca, nego gotovo isključivo profit. "Sveučilište u ruševinama" dramatičan je poziv na analizu utjecaja rastakanja uloge Sveučilišta u zajednici, ali i na oblikovanje novih modela mišljenja i edukacije onkraj logike kvantifikacije i izvrsnosti te romantizirane nostalgije o ujedinjujućoj nacionalnoj kulturi.

Bill Readings radio je kao izvanredni profesor komparativne književnosti na Montrealskom sveučilištu. Poginuo je u avionskoj nesreći 1994. u dobi od 34 godine. Osim posmrtno objavljene studije "Sveučilište u ruševinama" (1997) napisao je i "Introducing Lyotard. Art and politics" (1991).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –