Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Morana Čale

O duši i tijelu teksta : Polić Kamov, Krleža, Marinković

  • Nakladnik: Disput
  • 11/2016.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789532602661
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga Morane Čale "O duši i tijelu teksta: Polić Kamov, Krleža, Marinković" bavi se dosezima razmjene između književnosti, znanosti o književnosti i psihoanalize, osobito se usredotočujući na figure metaforičke odnosno metonimijske antropomorfizacije teksta u književnoteorijskom i književnokritičkom diskursu.

Uvodno poglavlje zacrtava metodološka načela i tematski okvir tumačenja pojedinih književnih tekstova koja tvore ostala poglavlja u knjizi.

Poglavlje "Gdje nam je dokaz da naše 'ja' traje: Arsen, Filip, Melkior"posvećeno je komparatističkom proučavanju triju međusobno povezanih romana koji se mogu smatrati stupovima hrvatske modernističke proze: Isušene kaljuže Janka Polića Kamova, Povratka Filipa Latinovicza Miroslava Krleže i Kiklopa Ranka Marinkovića. Analiziraju se njihova tematska spojišta, među kojima se ističe problem autorefleksivnoga protagonističkog jastva, premreženoga zakučastim i protuslovnim odnosima prema različitim oblicima drugosti.

Posrijedi su nova komparatistička čitanja spomenutih romana, u sprezi s po jednim dominantnim europskim uzorom: Isušena kaljuža prispodobljuje se Zapisima iz podzemlja F. M. Dostojevskoga, a u romanima M. Krleže i R. Marinkovića istražuju se dosad neuočene poveznice s Portretom umjetnika u mladosti i Uliksom Jamesa Joycea.

Poglavlje "Volja za obrat" obuhvaća tri komparatističke rasprave posvećene Krležinome dramskom prvijencu Legenda i njegovim dugovima prema Nietzscheovu Antikristu, Marinkovićevoj noveli "Benito Floda fon Reltih" na tragu pripovijesti F. M. Dostojevskoga, a u svjetlu sugestija Joyceova djela Finnegans Wake.

Na kraju se autorica vraća Marinkovićevoj Gloriji, premještajući očište tumačenja na Nietzscheom obilježene motive cirkusa te tako zaključujući knjigu naglaskom na aspektu šale, komike i parodične vratolomije, kao jednoj od provodnih niti svih poglavlja i zajedničkoj crti proučavanih djela, a možda i sveukupne "ozbiljne" književnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –