Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Morana Čale

Theoria in fabula : Romani Umberta Eca

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 11/2012.
  • 126 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532491180
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ova knjiga nije vodič kroz život i djelo Umberta Eca, ni pregled njegovih najznačajnijih priloga semiotici, medievistici, naratologiji ili kojemu drugom području "teorije" koje se obično nabraja uz njegovo ime; nije čak ni obavijesni priručnik s uputama za čitanje njegovih romana, niti pokušava ocrtati razmjere ili razloge prijevodnog, nakladničkog, kritičkog i medijskog odjeka u svijetu, u Hrvatskoj i na ostalim rubovima anglo-američkoga kulturnog (dakle ekonomskog) carstva.

Naslov parafrazira duhoviti naslov Ecove studije o pragmatici teksta. Sintagma "theoria in fabula' mogla bi, s jedne strane, sažeti značajke pripovjednoga podžanra koji je, doduše, postojao i mnogo prije "Imena ruže" - od Dantea do proze 20. stoljeća (Joyce, Woolf, Borges, Musil, Cortazar, Robbe-Grillet, Sarraute, Butor, Calvino itd.) kakvu Ravmond Federman naziva "nadfikcijom" ili "kritifikcijom" - ali se nakon Ecova prvijenca upravo razbuktao u romanima pisaca, književnih kritičara i teoretičara u romanima koji su "teorijske ratove" nastavili voditi drugim, ne uvijek tako diplomatskim pripovjednim sredstvima...


***

Morana Čale (Zagreb, 1959) diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje talijansku književnost na Odsjeku za talijanistiku. Dosad je objavila nekoliko autorskih knjiga ("Demiurg nad tuđim djelom. Intertekstualnost u romanima Umberta Eca", 1993; "Volja za riječ. Eseji o djelu Ranka Marinkovića", 2001; "Sam svoj dvojnik. Eseji o hrvatskome književnom modernizmu", 2004; "Oko Kiklopa", 2005; u koautorstvu s Ladom Čale Feldman, "U kanonu. Studije o dvojništvu", 2008) i pedesetak književno-kritičkih i književno-teorijskih članaka i studija u Hrvatskoj, Italiji, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Sloveniji.

Uredila je, zajedno s drugim autorima, nekoliko zbornika međunarodnih znanstvenih skupova. Objavila je niz prijevoda književnih i teorijskih djela (Manganelli, Eco, Verne, Saba, Goldoni, Pirandello, Buzzati, Compagnon, Barthes, Calvino). Talijanski institut za kulturu dodijelio joj je 1993. godišnju nagradu za talijanistiku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –