Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Enrique Vila-Matas

Pariz nikada ne završava

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Ana Marija Drmić, Matija Janeš
  • 12/2016.
  • 246 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537953607
  • Cijena: 125.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Roman "Pariz nikada ne završava", prvi put objavljen 2003. kao dio poznate Vila-Matasove tetralogije o „književnim patologijama“, pripovijeda o piščevim formativnim godinama u Parizu 70-ih godina dvadesetog stoljeća. Ostajući vjeran formalnom eksperimentu i avangardnom duhu, autor nam predstavlja roman koji je ujedno i predavanje na kojem se ironijski obrađuje tema spisateljskog šegrtovanja.

Pripovjedač je, kako mu zamjeriti, odabrao Pariz kao grad u kojem ima postati piscem, a prva će mu učiteljica biti ujedno i stanodavka, Marguerite Duras. Galerija likova nastavlja se kroz povijesne ličnosti, mahom pisce i umjetnike koji se, međutim, u ovoj Vila-Matasovoj fikcionalnoj igri pretvaraju u nešto nalik mitološkim junacima. Središnje mjesto među njima zauzet će Ernest Hemingway, koji je nadahnuo i više od samog naslova romana.

I tako, izrađujući gusto intertekstualno tkanje, u kojemu ne nedostaje ni uzbudljivih zbivanja, humora niti pankerskog duha, autor još jednom ocrtava zapadni književni kanon. Roman je to u kojoj književnost piše o književnosti, a čitatelj postaje pisac u novoj književnoj epohi. Vila-Matas nije tek jedan od njezinih sjajnih tumača, nego i njezin originalni graditelj.

O romanu su rekli:

Vila-Matas, danas učitelj hispanskih pisaca, pošao je na inicijacijsko putovanje 1974. i njegov je ironičan i čudesan roman opis, ovlaš fikcionaliziran, dvaju godina što ih je proveo u tom gradu (...) Nažalost, Pariz nikada ne završava broji samo dvjesto stranica. Ostaje mi zadovoljstvo, ali i želja da tako zavodljiva priča nikad ne prestane. - Jonathan Beckman (The Literary Review)

Vila-Matas je u romanu Pariz nikada ne završava umio točno izraziti suvremeni osjećaj da postoji prirodna veza između stvarnosti i fikcije. Drugim riječima, umio je „fikcionalizirati“ ja i stvarnost u vrlo uvjerljivim književnim terminima. Pariz nikada ne završava prema mojem mišljenju jedan je od najboljih primjera onoga što smatram osvajanjem pripovjedne proze. - Andrés Sánchez Robayna, prilikom odabira 25 najboljih knjiga na španjolskom jeziku u zadnjih 100 godina (Letras Libres, 2010.)

Enrique Vila-Matas rođen je 1948. u Barceloni, Španjolska. Jedan je od najvažnijih i najoriginalnijih pisaca suvremene španjolske, ali i svjetske književnosti. U svojoj plodnoj i iznimno uspješnoj književnoj karijeri dosad je objavio više od petnaest knjiga. Dobitnik je  brojnih prestižnih književnih nagrada među kojima se ističu Premio Ciudad de Barcelona (2001.), Prix du Meilleur Livre Étranger (2002.) i Prix Fernando Aguirre-Libralire (2002.) za roman "Bartleby i družba" (Edicije Božičević, 2008.), Prix Jean Carrière (2010.) za roman "Dublineska" (Edicije Božičević, 2012.) te nagradu Leteo Award (2010.) za cjelokupno književno stvaralaštvo. Vila-Matasove knjige prevedene su na trideset svjetskih jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –