Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Enrique Vila-Matas

Duh Dylana

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Ana Marija Drmić
  • 09/2014.
  • 244 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953225
  • Cijena: 190.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Kad se smrači, uvijek nam je potreban netko", rečenica je koja pokreće detektivsku potragu mladog Vilniusa Lancastrea za smislom postojanja. Putovanje je to koje vodi u svijet holivudskog filma u potrazi za autorom spomenute rečenice koju "Mali Dylan", Vilnius, istodobno pripisuje i sebi, jer ju je upravo on otkrio i objavio na internetu.

Time je prilično jasno formulirana postmodernistička problematika mogućnosti izricanja nečega novog u povijesnom trenutku u kojem se nalazimo, mogućnosti bivanja autentičnim kao i pitanja o mogućnosti dosezanja istine same.

Uz šekspirovski okvir radnje u kojemu se likovi kreću, uz motive izdaje, ubojstva, osvete, duha i ostalih elemenata, katalonski pisac i u ovom romanu ostaje vjeran postmodernim postupcima i nazorima.

Intertekstualnost, književnost o književnosti, muka po piscu, odnos stvarnosti i fikcije, autoreferencijalnost, spoj popularne kulture i visoke književnosti, problem identiteta, sve začinjeno ironijom, neki su od postupaka i tema s kojima se hrvatski čitatelj već mogao susresti u prethodnim Vila-Matasovim romanima.

U Duhu Dylana važno mjesto, uz književnost, zauzima i povijest filma, što ne čudi, imajući na umu činjenicu da filmski svijet predstavlja autorovu drugu domovinu, pri čemu je književnost ipak prva.

Nesumnjivo najodvažniji, najinteligentniji i najinovativniji glas suvremene španjolske književnosti.
Luis Pousa, La Voz de Galicia

Uz skepsu i pozamašnu dozu ironije, Vila-Matas iznosi nekonformističnu i potresnu, no ujedno izuzetnu viziju svijeta.
Santos Sanz Villanueva, El Mundo

Roman je naprosto izvrstan! Autorovo parodiranje Barcelone, samoga sebe, intelektualnih krugova, postmoderne književnosti, svijeta i svega ostaloga iznova posjeduje onu težinu donkihotovske ili cervantesovske tradicije kao i Dublineska.
Isabel Núñey, Zbelnu

Enrique Vila-Matas rođen je 1948. u Barceloni, Španjolska. Jedan je od najvažnijih i najoriginalnijih pisaca suvremene španjolske, ali i svjetske književnosti. U svojoj plodnoj i iznimno uspješnoj književnoj karijeri dosad je objavio više od petnaest knjiga. Dobitnik je  brojnih prestižnih književnih nagrada među kojima se ističu Premio Ciudad de Barcelona (2001.), Prix du Meilleur Livre Étranger (2002.) i Prix Fernando Aguirre-Libralire (2002.) za roman "Bartleby i družba" (Edicije Božičević, 2008.), Prix Jean Carrière (2010.) za roman "Dublineska" (Edicije Božičević, 2012.) te nagradu Leteo Award (2010.) za cjelokupno književno stvaralaštvo. Vila-Matasove knjige prevedene su na trideset svjetskih jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –