Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andreja Kostelić-Martić

Napadaj panike ili neka teška bolest? : Kako prepoznati napadaj panike i kako si pomoći u okviru kognitivno-bihevioralne terapije

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • 09/2017.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789531768030
  • Cijena: 19.51 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga „Napadaj panike ili neka teška bolest?“ autorice Andreje Kostelić-Martić namjenjena je svima  koji se svakodnevno suočavaju s napadajima panike, kako bi ih što prije prepoznali i pronašli adekvatna rješenja. Njih nije malo u Hrvatskoj. Istraživanja pokazuju da se radi o oko 2-3% ukupne populacije. Dva puta češće se pojavljuje kod žena. Ako se zapitamo koliko je to Hrvata koji se danas bore s napadajima panike odgovor je 125 130 (u 2016-toj bilo ih je 4,171.000). To bi otprilike bio jedan cijeli grad npr. Rijeka (2011-te imala je 128,624 stanovnika).

Osobe s napadajima panike osim što osjećaju veliku subjektivnu patnju često barem na neko vrijeme nisu funkcionalne ni u poslovnom, a niti u socijalnom okruženju. Stoga posljedice imaju oni sami, njihova obitelj, ali i cijelo društvo kojem mora biti u interesu pružiti tim osobama što stručniju i pravovremenu pomoć kako bi postale što prije funkcionalne.

A što su zapravo napadaji panike?

Napadaji panike su lažni alarmi u našem organizmu (brzo lupanje srca, drhtanje, znojenje, vrtoglavica ...) koji se pale najčešće zbog fizičke i psihičke iscrpljenosti.

Ako uzmemo metaforu auta, koja se spominje u knjizi, onda poremećaj možemo ovako opisati: osoba s napadajima panike je autić, kao onaj iz crtića, koji sam juri po cestama, čas autocestama, čas seoskim putovima, brže pa sporije… odjednom se počinju paliti razne lampice, stanje alarma, autić se prepadne tih signala (simptoma) pa stane pokraj ceste i ne zna kako dalje. Boji se da će prestati funkcionirati zauvijek. Da će eksplodirati (umrijeti).

Kognitivno – bihevioralna terapija nudi rješenje. Kognitivno – bihevioralna terapija radi na tim kvarovima, alarmima, simptomima da bi „autić“ vratili na cestu, ali istodobno ga moramo naučiti da promijeni način vožnje, da poradi na slici koju ima o samome sebi kako bi u budućnosti vozio što sigurnije, prilagođeno njegovim karakteristikama i životnim uvjetima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –