Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivica Prtenjača

Dobro je, lijepo je

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 04/2018.
  • 148 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535200185
  • Cijena: 19.64 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Prvi roman Ivice Prtenjače "Dobro je, lijepo je" čvrsta je ishodišna točka jednog pulsirajućeg proznog opusa. Već je tu nagovješten specifični motivsko-tematski sklop kojim autor u nadolazećim romanima gradi vrlo zavodljiv poetički svemir. Naglašeni intimizam, stilska rafiniranost i društvena osviještenost odlike su svih njegovih romana – "Dobro je, lijepo je" (prvo izdanje 2006.), "Brdo" (2014.) i "Tiho rušenje" (2017.) – pa ih osjećamo kao samosvojan i zaokružen ciklus.

Ako vam je Prtenjačin prozni debi dosad promakao, shvatite ga kao atmosferičan prequel kultnog "Brda" i izgubite se u zagrebačkom spleenu, od kojeg se u ovoj knjizi epizodično bježi u jednu snovitu portugalsku avanturu. Ovaj roman ispovjedne forme, jednostavne strukture i naslova koji se odavno prometnuo u simpatičnu poštapalicu pripovijeda u vedrom tonu, uz pinkicu sjete, o sazrijevanju usred tranzicijske zbrke, o ljepoti samovanja i težini usamljenosti, o onoj tako nam svima poznatoj treperavoj niti između žudnje i paralizirajućeg straha pred životom, od kojeg istodobno očekujemo da nam se napokon dogodi.

Prtenjačini junaci, plahi, iskreni, prirodni, osnažuju se i ozdravljuju u međuodnosu s drugima, ujedno zašivajući i naše poderotine na duši. Baš takve, tiho transformativne trenutke Ivica Prtenjača u svojim romanima oblikuje u moćne pjesničke slike, a onda ih raspisuje dalje, do perfekcije.

Ivica Prtenjača rođen je 1969. godine u Rijeci, gdje je studirao kroatistiku na Pedagoškom fakultetu. Radio je kao čitač vodomjera, naplatničar plina, dostavljač sladoleda, skladištar, građevinski radnik, galerist, serviser vatrogasnih aparata, trgovac, knjižar, voditelj marketinga, glasnogovornik.

Objavio je više knjiga poezije i proze od kojih: "Dobro je, lijepo je", "Pisanje oslobađa", "Uzimaj sve što te smiruje", "Brdo", "Tiho rušenje", "Plivač", "Sine, idemo kući", "Kino Sloga". Po dvostruko nagrađenom romanu "Brdo" snima se igrani film. Knjige su mu prevedene na nekoliko jezika, više je puta nagrađivan i antologiziran. Živi i radi u Zagrebu kao radijski autor i slobodni umjetnik. 

Primio je sljedeće nagrade: Nagrada 25. Salona mladih za književnost, 1998., Nagrada za najbolju knjigu pjesama autora do 35 godina, Kvirinovi susreti (2001.), Kiklop za pjesničku knjigu godine (2006.), Dobriša Cesarić za još neobjavljeni pjesnički rukopis (2009.), Risto Ratković za pjesničku zbirku, Crna Gora (2010.), V.B.Z. i Tisak media nagrada za najbolji neobjavljeni roman 2014.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –