Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marina Šur Puhlovski

Treći život druge violine

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 06/2019.
  • 180 str., meki uvez
  • ISBN 9789535200925
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dok smo živi, život nam se čini beskonačnim, pa rijetko kada propitujemo svoje odluke u svjetlu ukupnosti našeg bića i trajanja. Počesto, kad ih počnemo dovoditi u pitanje, obično je kasno život je prošao… Mislili smo da razumijemo svijet oko sebe, da ga možemo objasniti, da su događaji logični, da smo postupali razumno, da se dogodilo ono što se moralo dogoditi. Tek rijetki imaju dar spoznati da je to puka samoobmana, da nam je istina ostala skrivena jer je prekrivena običajima, navikama, svakodnevicom u kojoj se, naizgled, zbivaju “slučajnosti”. Jedni igraju prema pravilima a da ih i ne propituju, drugi se bune protiv pravila i misle da vode igru na svoj način, trećima je pak sve svejedno i prepuštaju se tokovima…

Junakinje i junaci iz dvadeset pripovijesti Marine Šur Puhlovski, koje povezuje ljubav u svim njezinim oblicima i očitovanjima, daju nam misliti o tome što je zapravo sudbina. Što bi rekao slavni pripovjedač Chaucer: “Nema te nove teme koja nije stara.” Prepoznat ćemo se, pokazati prstom na bližnje, posramiti se nečeg zatajenog, u ljutnji negirati… Ali tu smo: sve su te priče o nama, to je “neobjašnjiva proizvoljnost volje za uništenjem i puka čovjekolikost” (Alexander García Düttmann).

I barem na trenutak naša svijest oblijepljena poput paučine svime naučenim i stečenim, zastane i zapita se: nije li ta odluka proturječna, je li taj potez imao smisla, nije li naš tako dragocjeni identitet ipak krhak…? Koja je to naša najvažnija vrlina?

Marina Šur Puhlovski (1948.) rodila se u Zagrebu, gdje je završila gimnaziju te komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu. U mladosti se bavila novinarstvom i književnom kritikom. Poslije napušta te djelatnosti da bi se bavila isključivo umjetničkim radom.

Piše romane, pripovijesti, pjesme u prozi, putopisnu i dnevničku prozu, eseje. Dosad je objavila knjige: "Trojanska kobila", (roman, 1991., II. izdanje 2007.); "Zec na tavanu", (kratke priče, 1996.); "Tajni život", (kratke proze, 1998.); "Zatočeno znanje", (pjesme u prozi, 1999.); "Ništarija", (roman, 1999.); "Pripovijest o bivšoj pjevačici...", (pripovijesti, 2000.); "Ispod stola", (kratke priče, 2001.); "Orada", (kratke priče, 2002.); "Zapisi s koljena", (putopisna proza, 2002.); "Izvandnevni zapisi", (proza, 2003.); "Antipojmovnik", (mini eseji, 2005. ); "Nesanica", (roman, 2007.), Novi zapisi s koljena (putopisna proza, SysPrint, 2008.), "Dnevnik izdržljivosti" (Stajergraf, 2009.), "Ljubav" (roman, Ljevak, 2010.), "Kultura me iznevjerila" (Alfa, 2015.), "Romantične pripovijesti," (Slavica film, 2015.), "Igrač" (roman, VBZ, 2017.), "Divljakuša" (V.B.Z., 2018. - V.B.Z. nagrada za najbolji neobjavljeni roman), "Treći život druge violine" (kratke priče, V.B.Z., 2019.) i "Zbogom djevojčice" (roman, VBZ, 2020.).

Dobitnica je nekoliko nagrada za kratke priče (Večernji list, Književni krug Karlovac), nagrade "Zvane Črnja" za najbolju knjigu eseja ('Kultura me iznevjerila'), u okviru Pulskih dana eseja, 2015. te V.B.Z. književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman (za roman 'Divljakuša'), 2018. Članica je DHK-a, HDP-a te ZUH-a.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –