Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Daniel Mendelsohn

Izgubljeni : Potraga za šestero od šest milijun

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Vuk Perišić
  • 05/2020.
  • 585 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533582122
  • Cijena: 33.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Daniel Mendelsohn, cijenjeni američki publicist, kritičar i esejist, u ovoj intrigantnoj pripovijesti – u kojoj se isprepleću memoarska proza i biblijska egzegeza, povijest i psihologija sjećanja, putopis i reportaža – istražuje tragičnu prošlost nestalih članova svoje obitelji u Drugom svjetskom ratu.

Hvaljeno i nagrađivano djelo "Izgubljeni" počinje kao priča o dječaku koji je 1960-ih odrastao na Long Islandu u židovskoj obitelji koju je trajno obilježio nestanak šestero rođaka tijekom Holokausta. Više desetljeća poslije, potaknut otkrićem pisama koja je njegov djed primio 1939. od svojega brata koji je živio u Poljskoj, autor kreće u potragu za preostalim svjedocima koji poznaju sudbinu njegovih rođaka. Pritom je posjetio desetak zemalja na četiri kontinenta, a na kraju ga tragovi ponovno dovode i do (danas) ukrajinskoga gradića – u kojem je i započela priča njegove obitelji – gdje će odgonetnuti dugogodišnju zagonetku.

Pronicljivo povezujući vlastite uspomene iz djetinjstva s odisejom izgubljene generacije useljenika židovskih korijena u SAD-u, kao i njihovih europskih rođaka, Mendelsohn priču o jednoj obitelji pretvara u duboko promišljanje o tome koliko je krhko naše sjećanje, odnosno poimanje prošlosti i povijesti općenito.

Iz stranih medija:

Izgubljeni se ne ispuštaju iz ruku. Oni su pouka o tome kako treba pisati povijest, ali i teološka rasprava. Već na samom početku čitatelju postaje jasno da takvu knjigu nikada nije čitao. – Salon.com

Knjiga koja obuzima... Emotivna i dirljiva... Knjiga koja se pamti i pruža nam novi i drugačiji uvid u tragiku gubitka, da bi nam na kraju, zalogom upornosti, darovala ljepotu pronađenog. – USA Today

Vrlo ambiciozna i izazovna knjiga. Misterij koji postupno i sve jače hvata zamah... Mendelsohn nas uvodi u iskustvo jedne goleme katastrofe na način kakav nismo znali da je moguć... Ovo je potpuno novi i drugačiji, do sada nepoznat pristup kazivanju priča. – Ron Rosenbaum, The New York Times Book Review

Spektakularan niz otkrića, razočaranja i nevjerojatnih slučajnosti... Mendelsohn vješto gradi koncentrične krugove naracije... Takva tehnika pokazuje koliko Holokaust utječe na ljude iako ga nisu neposredno doživjeli. – The New Yorker

Daniel Mendelsohn rođen je na Long Islandu 1960. Pohađao je Sveučilište Virginia (gdje je diplomirao kao klasicist) i Sveučilište Princeton. Novinarsku karijeru započeo je 1991. suradnjom u časopisima Village Voice i The Nation. U međuvremenu je obranio disertaciju iz područja klasične književnosti i preselio se u New York kao profesionalni pisac. Od tada njegovi prijevodi, prikazi te eseji o knjigama, filmovima, kazalištu i televiziji redovito izlaze u mnogim američkim časopisima, kao što su The New Yorker, New York Review of Books i New York Times.

Njegova prva knjiga "Elusive Embrace" (Nedorečeni zagrljaj) objavljena je 1999. New York Times stavio ju je na listu Značajnih knjiga godine, a Los Angeles Times proglasio ju je Najboljom knjigom godine. Njegova druga knjiga, koju je 2002. objavio Oxford University Press, znanstvena je studija o grčkom dramatičaru Euripidu. Od 2001. do 2005. radio je na "Izgubljenima". Kada je 2006. objavljena, knjiga je dobila nagradu Udruženja američkih kritičara (National Book Critics Circle Award), Nagradu za najbolju židovsku knjigu (National Jewish Book Award), Salon Book Award i druge nagrade u Sjedinjenim Državama, ali i Prix Médicis u Francuskoj i Premio ADEI-WIZO u Italiji.

Tijekom rada na "Izgubljenima" Mendelsohn je radio na prijevodu, s komentarom, djela Konstantina Kavafija (1863.–1933.), grčkog pjesnika iz Aleksandrije, koji je objavljen 2009., a Publishers Weekly proglasio ga je Najboljom knjigom godine.

Mendelsohn je također autor dviju knjiga eseja, zbirki njegovih kritika objavljivanih u časopisima The New Yorker i New York Review of Books. To su "How Beautiful It Is and How Easily It Can Be Broken" (Kako je lijepo i kako ga je lako slomiti, 2008.), koju je Publishers Weekly proglasio Najboljom knjigom godine, i "Waiting for the Barbarians: Essays from Classics to Pop Culture" (Čekajući barbare; od klasične do popularne kulture, 2012.), koju je Udruženje američkih kritičara nominiralo za najbolju knjigu iz područja kritike.

Daniel Mendelsohn stipendist je Guggenheimove zaklade, dobitnik nagrade Udruženja američkih kritičara za izvrsnost u prikazivanju knjiga i dobitnik nagrade George Jean Nathan za kazališnu kritiku. Član je Američke akademije znanosti i umjetnosti i Društva američkih filozofa. Živi u New Yorku i predaje na Koledžu Bard.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –