Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Javier Cercas

Terra Alta

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Silvana Roglić
  • 09/2021.
  • 296 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533583891
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Neobična je prošlost policajca-heroja. Sin prostitutke, bez oca, Melchor Marín odrastao je u tamnom dijelu Barcelone, bio vojnik narkokartela, završio u zatvoru i ondje donio odluke koje će mu život okrenuti naglavce. Sve najvažnije, zapravo, dogodilo mu se iza rešetaka. Ondje je saznao da mu je ubijena majka. Ondje mu je Hugoov roman "Jadnici" počeo pokazivati strane svijeta. Ondje je poželio osvetu i ondje je, ako igdje, postao policajac. 

Godinama poslije, dok u surovom krajoliku Terre Alte kao legenda policijskih snaga vodi miran život sa suprugom knjižničarkom i kćeri Cosette, Melchor je uvjeren da je mračnoj prošlosti uspio umaknuti baš poput Jeana Valjeana, protagonista svojega omiljenoga romana. No katalonski gradić baš tada potresa stravičan zločin i duhovi tame su probuđeni. Netko je, nakon zvjerskog mučenja, ubio postariji bračni par, vlasnike tvrtke kod koje kruh zarađuje dobar dio stanovnika toga kraja. Je li posrijedi brutalna pljačka? Stara svađa? Kad policija odluči zatvoriti slučaj, Melchor počinje istraživati sam, ali cijena koju će za to platiti bit će iznimno visoka. 

Ovjenčan prestižnom nagradom Planeta, roman "Terra Alta" svojega autora Javiera Cercasa predstavlja u svjetlu u kakvom ga dosad nismo imali prilike upoznati: kao vrhunskog pisca krimića. Napeta potraga, uzbudljiva radnja prepuna upečatljivih likova, "Terra Alta" ujedno je i knjiga u kojoj jedan od najvažnijih europskih autora današnjice lucidno promišlja o vrijednosti zakona, mogućnosti pravde i legitimnosti osvete; epopeja o čovjeku koji izlazi iz podzemlja da bi našao svoje mjesto pod suncem.

Iz medija:

Ova žestoka priča govori o životu i o književnosti te o tome što potonja može učiniti prvoj, ako je hrabra i ogoljena. Od početka do kraja ovo je briljantna napetica. – La Vanguardia

Cercasova djela zavode i provociraju, jer ovaj profesor književnosti ima snažnu, gotovo militantnu ideju o romanu, predmetu koji čitatelja tjera ne samo da se zabavi već i da si postavlja pitanja o sebi i svijetu oko sebe. – La Stampa

Terra Alta je noir kojim Cercas objedinjuje svoje različite talente i različite duše svojega djela te, kao i u svojim prethodnim romanima, pokušava otvoriti vrata i prozore drugim stvarnostima. – Doppiozero

Besprijekoran tijek Terre Alte kao kriminalističkog romana, koji će Cercasu zasigurno donijeti mnogo novih čitatelja, neće spriječiti one stare da prepoznaju neke autorove dubinske konstante. (…) Cercas se ne boji nositi s emocijama i osjećajima, koji, umjesto da pripovijedanje uspore, produbljuju dojam koji na čitatelja ostavlja ova snažna priča. Njegov Melchor Marín neosporni je nositelj DNK-a ostalih njegovih nesavršenih junaka. – El Periódico

Javier Cercas, jedan od najcjenjenijih suvremenih španjolskih pisaca, rođen je 1962. u Ibahernandu. Na Sveučilištu u Geroni predavao je španjolsku književnost i stalni je suradnik katalonskog izdanja dnevnika El Paísa. Autor je zapaženih zbirki pripovjedaka, knjiga eseja i više hvaljenih romana. Svjetski uspjeh postigao je romanom "Salaminski vojnici", koji je ubrzo po objavljivanju 2001. nagrađen Nagradom katalonske udruge knjižara Premi Llibreter, nagradom Premio Ciutat de Barcelona, nagradom žirija pisaca Premio Salambó, nagradama Premio de la Crítica de Chile, Premio Qué Leer, Premio Extremadura i Premio Grinzane-Cavour te u Velikoj Britaniji nagradom Independent Foreign Fiction Prize. Roman je prodan u više od pola milijuna primjeraka u Španjolskoj i preveden na više od petnaest jezika. David Trueba prema njemu je snimio istoimeni film.

Hrvatsku čitateljsku publiku nastavio je osvajati romanima "Brzina svjetlosti" (2005.), "Anatomija jedne pobune" (2009.), "Prevarant" (2014.), "Zakoni granice" (2012.), "Vladar sjena" (2017.) te "Terra Alta" (2021). Živi i piše u Barceloni.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –