Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Markus Zusak

Kradljivica knjiga

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Lada Silađin
  • 05/2022.
  • 560 str., meki uvez
  • ISBN 9789533139050
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Priču iz 1939. godine i Njemačke kojom vladaju nacisti, pripovijeda sama Smrt. Djevojčicu Liesel i njenog mlađeg brata majka je prisiljena povjeriti prijateljima, a kad Lieselin mlađi brat umre, Liesel na njegovom grobu pronalazi knjigu uz koju će naučiti čitati i koja će joj promijeniti život.

To je početak priče koja istražuje snagu riječi: njihovu moć da potaknu, uništavaju, ali i liječe. Gaseći žeđ za čitanjem, Liesel postaje kradljivica knjiga, spašavajući ih iz lomača i skrivajući...

Roman Markusa Zusaka "Kradljivica knjiga" o djevojčici i Smrti, priča je o nadi i ljepoti koje opstaju usred užasa i tuge, priča o ljubavi i smrti, koja svojom snagom gotovo da ne zaostaje za dnevnicima Ane Frank. Zusaka su na pisanje romana potaknule priče koje su mu njegovi roditelji pričali dok je odrastao u Australiji.

„Kao da bi se u kuhinju zavukao dio Europe kad bi mi tata i mama pričali o odrastanju u Njemačkoj i Austriji, bombardiranju Münchena, o zatvorenicima koje su nacisti vodili po ulicama“, ispričao je autor. „Tada to nisam znao, ali te priče potaknule su me da postanem pisac. Bilo je to vrijeme ekstremne opasnosti i zla, a mene su nadahnuli činovi dobrote u ta mračna vremena. To je ono o čemu je riječ u romanu: o pronalaženju ljepote čak i u najgorim uvjetima. Jedna je od središnjih tema priče Hitler, koji uništava ljude svojim riječima, i Liesel, koja krade natrag te riječi i piše njima svoju vlastitu priču.“


"Kradljivica knjiga" prevedena je na više od 40 jezika i prodana u milijunima primjeraka diljem svijeta. Po romanu je snimljen i veliki filmski hit u režiji Briana Percivala. Australčev roman i filmska adaptacija Britanca pričaju priču o Liesel (Sophie Nélisse), koja živi s posvojiteljima - velikodušnim Hansom Hubermanom (Geoffrey Rush) i njegovom zajedljivom ženom Rose (Emily Watson).


Ona vrsta knjiga koja može promijeniti život.
The New York Times

Veličanstvena knjiga koju ćete preporučivati svima koje sretnete.
Herald Sun

Elegantno i potresno… Prekrasno i važno.
Kirkus Reviews

Čudesno izbalansirano pripovijedanje. Kradljivica knjiga jest roman zadivljujućeg zamaha, majstorski ispričan.
The Guardian

Knjiga koja zaslužuje mjesto uz Dnevnik Anne Frank i Noć Elieja Wiesela. Čini se da joj je suđeno da postane klasik.
USA Today

Sveobuhvatna, poetična i divno uobličena priča.
The Daily Telegraph

Markus Zusak rođen je u Sydneyju 1975. godine. Sve njegove knjige ("The Underdog", "Fighting Ruben Wolfe", "Getting the Girl", "I Am the Messenger" i "Kradljivica knjiga") prevođene su na strane jezike i nagrađivane uglednim književnim nagradama priskrbljujući svojem autoru naziv jednog od najinovativnijih i najpoetičnijih mladih romanopisaca engleskoga govornog područja.

Roman "Kradljivica knjiga" (The book thief) objavljen je u njegovoj rodnoj Australiji 2005., a u ostatku svijeta 2006. godine. Preveden je na 40 jezika, prodan u više od osam milijuna primjeraka, osvojivši mnoge cijenjene književne nagrade. Prema romanu snimljena je filmska adaptacija Briana Percivala/20th Century Fox (2013).

Godine 2018., nakon trinaest godina pauze, Markus Zusak objavio je šesti roman "Bridge of Clay".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –