Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Denis Peričić

San o Križaniću

  • Nakladnik: Hena com
  • 11/2022.
  • 288 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594003
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman „San o Križaniću“, podnaslovljen kao (meta)roman o Hrvatu bez granica Denisa Peričića, fikcionalizira, ako ne i sniva, izvorima i dokumentima rupičastu biografiju Jurja Križanića, u čije je prezime već upisan križ. Križanić je kao katolički svećenik, teolog i polihistor, utemeljitelj panslavističke ideje, ali i više od toga, geostrateg koji je mislio globalno i pokušavao utopistički izmiriti pravoslavlje i katoličanstvo. I naravno da je, raspet između svojih ideja i političke zbilje, stoga teglio svoj križ sve donde kamo nijedan Hrvat prije njega nije stigao, u Rusiju, Sibir, Tobolsk, i natrag…

Peričićev roman napisan je kao u transu, tako se nekako i čita, sve skandirajući u sebi. Njegov esejističko-ludistički pristup ne bježi od pjesničkih jezičnih poticaja, a tu je, kako smo od tog autora već i navikli, cijeli arsenal postmoderne, citati, reference, fusnote, komentari, spekulacije…

Ako, pak, enigma Križanić – koja je fascinirala čak i Krležu – ovim romanom slučajno nije dodatno osvijetljena, možemo biti sigurni da će u njezinu gravitaciju biti uhvaćen još poneki čitatelj, budući proučavatelj nevjerojatne biografije i strašnog europskog 17. stoljeća, koje razdiru vjerski ratovi.

Denis Peričić (Varaždin, 1968.), magistar znanosti o književnosti i profesionalni književnik, u posljednjih je četvrt stoljeća objavio 30-ak knjiga gotovo svih rodova i žanrova te osvojio oko 90 književnih i srodnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se svim aspektima pisane riječi, od jezikoslovlja do prevođenja.

Uz četiri knjige drama i sedam zbirki pjesama, objavio je i četiri romana: "Hrvatski psycho" (AGM, 2003.), "Netopir i črni ljudi" (VBZ, 2010.), "Travanj" (časopis Sirius B, br. 16, 2014.) i "Idoli" (Vošicki, 2020.), zatim pet zbirki kratkih priča: "Krvavo" (Disput, 2004.), "Ljubav, zlo i naopako" (Hena com, 2014.), "Techno gost" (Kajkavsko spravišče, 2016.), "Tijelo od snova" (Hena com, 2018.) i "Prozamanterija" (s Anitom Peričić, Hena com, 2019.), od kojih je prva prevedena na češki (Až na krev, Altenberg, Jihlava, 2018., prev. Josef Kodet), roman "Spiritisti" (Hena com, 2020.) a tu su i monografske studije "Zavičajnost Miroslava Krleže" (s Ivanom Grabarom) i "Fernando Consag – Textos y testimonios" (s Carlosom Lazcanom, na španjolskom, objava u Meksiku), zbirka kolumni i eseja "Hrvatski san" te nekoliko antologija. S engleskog je preveo 10 knjiga. Radovi su mu 164 uvršteni u 20 antologijskih izbora te prevođeni na devet jezika. Autor je 60-ak znanstvenih i stručnih radova. Dobitnik je Nagrade Varaždinske županije i Medalje Grada Varaždina za najviše zasluge u kulturi i umjetnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –