Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ružica Aščić Denis Peričić Ivan Vidić

Nagrada Marin Držić : Hrvatska drama 2014

  • Nakladnik: Disput
  • 10/2016.
  • 224 str., meki uvez
  • ISBN 9789532602654
  • Cijena: 90.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Dramski zbornik Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2014. sadrži četiri dramska djela nagrađena na natječaju Ministarstva kulture Republike Hrvatske "Marin Držić" za 2014. godinu.

Prvonagrađena drama "Ono što nedostaje" Tomislava Zajeca suptilno je napisano intimističko djelo koje u svom tematskom fokusu slijedi više priča (između ostaloga i onu o homoseksualnoj ljubavi) koje često dovode do obiteljskih trauma i rastakanje obitelji.

Drugonagrađena drama "Košnice" Ružice Aščić prepuna je poetske, nijansirane čežnje, intimizma i lirike koja se na nekim mjestima zgušnjava između sanjarije, samorazumijevanja i samotumačenja, ukazujući pritom na posljedice račvanja ženskih glasova što se kreće krhkom amplitudom napetosti između opjevane ljubavi i tranzicije, između nježne i zrelije životne dobi.

Trećenagrađena drama Denisa Peričića i Anite Peričić "Hiperborealni konj" djelo je epske širine koje rekonstruira jedan opskurni događaj iz austrougarske povijesti. Tekst ne teži povijesnoj vjerodostojnosti, ali je povijesni predložak iskorišten kao metafora potrage za novim, za svijetom u kojem bi ljudi bili drugačiji.

Također trećenagrađena, drama Ivana Vidića "Noćni život" ironičan je prikaz mladenačkog buntovništva, pisan s odmakom autsajdera koji se ne osjeća pripadnikom niti jedne generacije. Tekst grabi sadašnji trenutak prepun besmisla, korupcije i raskalašenosti, čineći to izrazito duhovito, ludički i lucidno. Autor se pita je li ikakav razuman otpor ludilu oko nas moguć.

Ružica Aščić rođena je 1987. godine u Travniku, a odrasla je u Daruvaru. Diplomirala je novinarstvo i povijest na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Dobitnica je nagrade "Ulaznica" za kratku priču. Dvostruka je dobitnica nagrade Marin Držić za drame "Košnice" i "U meni raste".

Za rukopis "Dobri dani nasilja" osvojila je nagradu "Prozak" za 2014. godinu.

Denis Peričić (Varaždin, 1968.) nagrađivani je hrvatski pjesnik, prozni, dramski i znanstveno-stručni pisac, prevoditelj, esejist, kolumnist, kritičar, antologičar, novinar i publicist, urednik. Radovi su mu uvršteni u desetak antologija te prevođeni na engleski, njemački, španjolski, poljski i makedonski jezik. Autor je 50-ak znanstvenih i stručnih radova. Profesor je kroatistike i južnoslavenskih filologija i magistar znanosti o književnosti (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Usavršavao se u Beču, Budimpešti i Londonu (kreativno pisanje, telekomunikacije, rodni studiji, književnost, psihoanaliza i vizualne umjetnosti).

Predsjednik je Ogranka Čakovec-Varaždin Društva hrvatskih književnika, član HZSU-a, Matice hrvatske i drugih udruga. Bio je urednik književnosti u „Vijencu“. Kao organizator ili sudionik sudjelovao je na više stotina književnih tribina.

Objavljeni naslovi: "Pekel na Zemli", drame (Nagrada „Marin Držić“); "Netopir", drama (Nagrada „Sfera“); Nakraj svijeta", pjesme (Nagrada „Goranovo proljeće“), "Tetoverani čovek" (Nagrada „Katarina Patačić“) te "Četiri godišnja doba i Artificijelna mujna!" (obje s pjesmama nagrađenima na Recitalu „Dragutin Domjanić“), "Hrvatski psycho", roman (AGM, 2003); "Netopir", roman (V.B.Z., 2009); "Krvavo", priče (Disput, 2004); "Ljubav, zlo i naopako", priče (Hena com 2014), "Tijelo od snova: Priče buduće prošlosti", priče (Hena com, 2018).

Ivan Vidić rođen je 1966. u Zagrebu. Kazališne komade, filmske scenarije i prozu počeo je pisati još za vrijeme studija na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Nakon završetka studija i sudjelovanja u Domovinskom ratu osnovao je tvrtku za produkciju kazališnih predstava, dokumentarnih filmova i videospotova. U drugoj polovici devedesetih povremeno radi u inozemstvu, snima u Njemačkoj i Francuskoj, a vani mu se izvode i drame – "Ospice", "Groznica", "Život u sjeni banane", "Kroz sobe". Drame "Bakino srce" i "Veliki bijeli zec" objavljene su u desetak antologijskih izbora najznačajnijih suvremenih hrvatskih i europskih drama. Drame su mu izvođene u svim većim kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu.

U drugoj polovici devedesetih i početkom dvijetisućitih često je radio i različite poslove na filmu; bio scenarist na desetak igranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova. Dosad je napisao više od dvadeset kazališnih komada, a na radiju mu je izvedeno tridesetak radio-drama, adaptacija i proznih djela. Pisac je i dvaju libreta za opere skladatelj Srećka Bradića. Djela su mu prevedena na desetak jezika.

Dosad je objavio sljedeće knjige: "Drame" (2002.), "Gangabanga" (2006.), "Violator/Ona govori" (2007.), "Der grosse weisse Hase" (2008.), "Dolina ruža i druge drame" (2011.), "Južna država" (2013.) i "Groupe de soutien/Grdand lepin blanc" (2018.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –