Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrzej Stasiuk

Lađar

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Mladen Martić
  • 02/2023.
  • 296 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533585529
  • Cijena: 21.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Lipnja 1941. pun je Mjesec nad selom uz Bug, rijeku koja svijet dijeli na pola. Na jednoj su njezinoj obali Nijemci, a na drugoj Rusi. Maks i Dora, Židovi iz grada, vjeruju da samo trebaju prijeći na Istok, i svijet će im se ponovo podastrijeti u svojoj dobroti i raskoši. Oblaci u nekom trenutku moraju zakloniti Mjesec i lađar Lubko, koji svakoga tko ima novac prevozi na drugu stranu, smilovat će im se. Skriveni u štaglju, tik uz lokve svinjske krvi i iznutrica, gledaju poljske partizane, dječake koji još uvijek vjeruju da je rat pustolovina i izvršavaju naredbe koje ne razumiju. I njihova nemilosrdnog zapovjednika, vodnika Sivog, koji ih sprema za borbu s “istinskim” neprijateljem. Svi čekaju... vrućina muti razum.

Putujući krajolikom svog djetinjstva, više od osamdeset godina nakon povijesno odlučujuće vojne ofenzive, pripovjedač Andrzeja Stasiuka imaginira svijet na rijeci koja se ne zove Stiks, ali koja ima svog lađara Harona. Ljudske priče u predvorju ratnog pakla u romanu "Lađar" pulsiraju životom – sirovim, prijetećim, začudnim i senzualnim – koji nam iznova otkriva da je književna istina iznad svake druge istine, a u ovom nam slučaju i poručuje: rat nikada ne završi za nekoga tko ga je vidio.


Ljubitelji proze Andrzeja Stasiuka, a ima ih mnogo, dočekali su njegov povratak kao romanopisca – i to velik, nakon više od deset godina koliko je prošlo od objavljivanja romana Taksim. Kakav je ovo roman!
Wprost.pl

Pripovjedač prati trag davno minulih događaja rekonstruirajući i projicirajući sjećanja koja zapravo nikada nisu bila njegova. A sve što može učiniti jest sam zamisliti priču i ispričati je. Zamišljajući, pripovjedač plete vlastite slutnje i obrise svih tih malih priča za koje se ispostavlja da imaju dovoljno krvi da budu istinite – i da izrastu na granici u ratnim vremenima.
Onet.pl

"Lađar" je roman o običnosti rata, banalnosti smrti, vonju i strahu. U knjizi je sovjetska strana rijeke zemlja smrada, a njemačka strana straha, ali od toga se sastoji svaki rat: od straha i smrada, a ne nužno od herojstva, postojanosti i bogobojaznog domoljublja.
Newsweek.pl

Rat ne prelazi samo rijeke. U njegovu vihoru prelaze se i brišu i druge granice: one između Istoka i Zapada, neprijatelja i svojih, služenja domovini i nasilja. Između čovjeka i životinje.
Kultura.onet.pl

Svijet mirisa, okusa, dodira, pojedinosti uhvaćen u svojoj vizualnoj i zvučnoj raskoši pretvara "Lađara" u pobunu senzacija koje nadiru velikom snagom.
Dwutygodnik.com

Svi u ovoj knjizi gube tlo pod nogama. Rat zbog svoje aljkavosti, nasumičnosti i besmisla sukobljava mikrosvjetove koji se inače nikada ne bi sreli. Također sudara jezike, narative, načine razmišljanja. Stasiuk se poigrava tim motivom, doslovno izazivajući sudare različitih estetika.
Dziennik Gazeta Prawna

Žena u ovoj ratnoj priči nije samo dodatak muškoj perspektivi, već jedini stup koji odolijeva kaosu ovoga svijeta... Stasiuk pokazuje i sjenu rata koja se proteže do naših dana.
Polityka.pl

Andrzej Stasiuk jedan je od najvažnijih i najprevođenijih suvremenih poljskih pisaca. Rodio se 1960. u Varšavi. Za služenja vojnoga roka 1980. dezertirao je, a nakon toga proveo više godina u vojnim i civilnim zatvorima. Od 1986. živi u karpatskom planinskom selu Czarne.

Prvu knjigu, zbirku "Hebronski zidovi", s dvanaest priča temeljenih na zatvorskom iskustvu, objavio je 1992. Od tada objavljuje prozu, eseje i poeziju gotovo godišnjim ritmom, tako da se njegov opus već približio broju od trideset knjiga. Dobitnik je brojnih poljskih i međunarodnih nagrada, a njegova proza prevedena je na sve važnije svjetske jezike. Sa suprugom vodi nakladničku kuću Czarne, u kojoj objavljuju probrane naslove.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –