Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dejan Jović

Uvod u Jugoslaviju

  • Nakladnik: Fraktura
  • 11/2023.
  • 496 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533586212
  • Cijena: 29.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Malo koji događaj u povijesti je doživio tako raznolika, proturječna i suprotstavljena tumačenja kao raspad Jugoslavije. Potpuno odsustvo konsenzusa, znanstvenog, publicističkog, žurnalističkog i kolokvijalnog, svakodnevnog jednako prevladava i kada je riječ o samoj jugoslavenskoj državi u odnosu na koje se grade novi nacionalni identiteti država sljednica. Knjiga Dejana Jovića "Uvod u Jugoslaviju" u tu polemiku, u tu kakofoniju narativa, u tu nepotrebnu strast, u taj (zapravo) politički sukob unosi smirenost Argumenta. Utoliko je Jovićev "Uvod u Jugoslaviju" svojevrsni reset dosadašnjih interpretacija, nadajmo se i reset percepcija jednog važnog poglavlja hrvatske (jasno, ne samo hrvatske) povijesti.

Ova knjiga, pisana prije svega za nove generacije, rođene nakon raspada Jugoslavije, objašnjava što je bila i što je htjela biti Jugoslavija – u čemu je uspjela a u čemu nije. Ona nudi uvjerljiv odgovor i na pitanje – zašto se raspala. Time otvara prostor za nova istraživanja, temeljena na arhivskom gradivu kao i na čvrstoj i uvjerljivoj metodologiji znanstvenog istraživanja.

Ona je poziv na smirenu raspravu kao i na daljnja istraživanja, lišena strasti i predrasuda. Smirena, argumentirana rasprava nije samo suština demokracije, ona je demokracija sama, Hrvatskoj, upravo na temu Jugoslavije, potrebnija nego ikad. Zato i "uvod" u naslovu nije slučajan.

Dejan Jović (Samobor, 1968.) je redovni profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Diplomirao je u Zagrebu, magistrirao u Ljubljani i u Manchesteru, a doktorirao na LSE (1999.). Od od 2000. do 2010. je bio docent na Sveučilištu Stirling u Škotskoj. Od 2010. do 2014. bio je glavni analitičar Predsjednika Republike Hrvatske (Ive Josipovića), a od 2012. do 2016. i voditelj Odsjeka za međunarodnu politiku i diplomaciju na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Bio je i predsjednik Upravnog vijeća Instituta za razvoj i međunarodne odnose (2014. do 2016.). Gostujući je profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka (od 2015.), a u 2017/18 i gostujući istraživač na londonskom Goldsmiths koledžu.

Autor je knjige „Jugoslavija: država koja je odumrla“, objavljene u Zagrebu i Beogradu (2003.) i u SAD-u (2009.). Urednik je tri zbornika iz područja teorije međunarodnih odnosa: „Realizam“ (2013.), „Liberalne teorije međunarodnih odnosa“ (2014.) i „Konstruktivističke teorije međunarodnih odnosa“ (2016.), te zbornika u usponu Slobodana Miloševića na vlast (2008). Od 2013. je glavni i odgovorni urednik politološkog časopisa Politička misao.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –