Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kapka Kassabova

Dvanaest minuta ljubavi: Priča o tangu

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Magdalena Vračarić
  • 11/2023.
  • 320 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533321738
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

“Što je ovo?” upitala sam ih.
“Tango”, rekao je muškarac.
“Argentinski tango”, pojasnila je žena. Brisala je čaše.
“Pa…” rekao je muškarac, “neki ljudi kažu da je tango nastao u Urugvaju.”
“Ali mi smo iz Čilea”, objasnila je žena.
“I mi isto plešemo, znaš”, rekao je muškarac.
“Kad nitko ne gleda”, nasmiješila se žena stidljivo.

Time je stvar bila riješena – postala sam obraćenik. Ljubazni Čileanci ubrzo su bankrotirali, no ta je noć promijenila tijek mojeg života. Sljedeće ću desetljeće provesti dišući tango, sanjajući tango, voleći i mrzeći tango. Plesat ću tango točno tisuću i jednu noć – onda kolaps, pa sve ispočetka. To će dramatično utjecati na moj ljubavni život, društveni život, na to gdje ću se nalaziti, kada i koliko ću spavati, kao i na moje držanje – ne uvijek na dobar način…

Obilazit ću globus uzduž i poprijeko tragajući za autentičnim iskustvom tanga. Živjet ću, u prvom licu jednine, bezvremensku priču tanga: priču o egzilu i čežnji, raj plesne dvorane i njezin pakao. Proživjet ću do kraja sve klišeje tanga, i mnogo više od toga. Tango će mi dati sve što sam željela, a nisam imala te noći novog milenija – prijateljstvo, ljubav, ljepotu, smisao, avanturu, ushit, dom – a onda će mi sve to oduzeti i slomiti mi srce. Zatim će me ponovo iscijeliti, dat će mi još više, ali ne onako kako sam očekivala. Pokušat ću prestati plesati, ali neću uspjeti u tome – zato što se mjesta koja tango otvori u tebi nikad ne zatvore.“

Kapku Kassabovu naši su čitatelji već upoznali kroz „Granicu“, njezin jednako čarobni (pomalo i čarobnjački) putopisni vremeplov. I „12 minuta ljubavi“ takva je knjiga: putopisni vremeplov kroz osobnu istraživačku pustolovinu koja doslovno ide oko svijeta –  kao i oko same sebe. U „Priči o tangu“ putujemo od Novog Zelanda do Argentine, preko New Yorka, Londona, Pariza i svih drugih stanica koje je tango u svojoj stogodišnjoj povijesti obilježio.

Ova je knjiga i formalno, ali ponajviše sadržajem, nalik tangu. Svi koji plešu jako će je dobro razumjeti i smiješit će se čitajući, a oni koji još ne plešu morat će sami sebi priznati da se nešto u njima pomaknulo, nešto posve posebno, drugačije od ičega što su iskusili.

Iz medija:

Dijelom putopis, dijelom životopis, pred nama je uzbudljiva šetnja kroz mitove o tangu i njegovim tjelesnim, emocionalnim i psihološkim slojevima. Zaželjet ćete se pridružiti.
GQ

Sjajna knjiga. Žestoki i živopisni opisi ovisničke prirode tanga…
Independent

Ovo je čudesno dirljiva knjiga, senzibilnost Kassabove struji stranicama knjige kao melankolična tango melodija... Ali povrh svega ovo je uzbudljiva himna njenoj osobnoj ovisnosti: tangu i romantičnoj ljubavi.
Scottish Review of Books

Kapka Kassabova rođena je u komunističkoj Bugarskoj 1973. Pohađala je francusku gimnaziju u Sofiji. Potkraj hladnog rata, u dobi od sedamnaest godina, s obitelji je emigrirala u Novi Zeland. Za debitantski roman "Reconnaissance" dobila je Nagradu Commonwealtha za Jugoistočnu Aziju i Južni Pacifik, a dva puta je dobila godišnju nagradu aviokompanije Cathay Pacific za najbolju putopisnu prozu. Među ostalim, objavila je djela nefikcionalne proze "To the Lake", "Street Without a Name" i "Twelve Minutes of Love" te tri zbirke poezije. Živi u Škotskom visočju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –