Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivana Sajko

Rio bar

  • Nakladnik: Fraktura
  • 09/2024.
  • 136 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533587578
  • Cijena: 12.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kad prva uzbuna za opću opasnost prekine svadbenu ceremoniju jedne od pripovjedačica u ovome romanu i kad se nakon granatiranja svila njezine vjenčanice ispara u trake za zavoje, započinje svjedočanstvo o razaranju jedne mladosti i budućnosti koje se lančano umnožava u glasove drugih mladih žena kojima su rat i sva zla koja ga prate nepovratno preusmjerili živote. Umjesto sveg onog potencijala punokrvnog postojanja koji naslućujemo u dubokim, gotovo lirskim monolozima protagonistica, njima se nudi izostanak svake perspektive i deformiran svijet ogrezao u kriminal, urušavanje gospodarstva, korupciju i mafijaške obračune, te nepopravljive sudbine razdvojenih, prognanih i nestalih.

Jedna će od pripovjedačica Ivane Sajko tražiti svog tek stečenog muža po popisima nestalih i po kafkijanskim uredima, druga će se u Rio baru anestezirati alkoholom i prolaznim ljubavnicima, treća će pisati monologe o ratu za glumice u vjenčanicama, a svu će tu polifoniju ženskih glasova gorčine, bunta i sarkazma povezati zajednička fantomska bol nedogođena života i otete mladosti.

 

Ivana Sajko svoj je romaneskni prvijenac "Rio bar" pisala deset godina nakon Oluje, a sada, gotovo dva desetljeća poslije, toliko je razloga da ga čitamo ponovno, kao opomenu i podsjetnik na jednu zakinutu generaciju i njezin ondašnji uzaludni aktivizam koji politički moćnici više nikad ne bi smjeli nesmiljeno onesposobiti u budućnosti onako kako su to učinili u našoj kolektivnoj prošlosti.

Ivana Sajko (Zagreb, 1975.) spisateljica je i kazališna autorica. Njezina su dramska i prozna djela prevedena na više jezika te igrana na pozornicama diljem svijeta, često propitujući konvencije odnosa teksta i izvedbe. Četverostruka je dobitnica nagrade za dramu Marin Držić. Dobila je i nagradu za prozno djelo Ivan Goran Kovačić, nositeljica je Ordena viteza za književnost i umjetnost Republike Francuske, a s prevoditeljicom Alidom Bremer primila je prestižnu njemačku nagradu za književnost koju dodjeljuje Haus der Kulturen der Welt u Berlinu.

Do sada je objavila zbirku drama "Smaknuta lica" (Meandar, 2001.), dramsku trilogiju "Žena - bomba" (Meandar, 2004.), roman "Rio bar" (Meandar, 2006.) nagrađen priznanjem Ivan Goran Kovačić za najbolje prozno djelo, teorijsku knjigu "Prema ludilu (i revoluciji): Čitanje" (Disput, 2006.), roman "Povijest moje obitelji od 1941 do 1991, i nakon" (MeandarMedia, 2009.), zbirku drama "Trilogija o neposluhu" (MeandarMedia, 2012.), "Ljubavni roman" (Meandarmedia, 2015.) i "Male smrti" (Fraktura, 2021.) 

U suradnji s kompozitorom Davidom Simonsom izdala je CD Misa za predizbornu šutnju (Mass for election day silence, Zvuk močvare, 2004). Sa sinom Yvesom živi u Berlinu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –