Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivana Sajko

Trilogija o neposluhu

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 02/2011.
  • 100 str., meki uvez
  • ISBN 9789537355999
  • Cijena: 89.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Više nema razloga navinuti budilicu. Svakom se može dogoditi da ujutro nema zašto ustati iz kreveta, već da samo dohvati cigarete, prigrli pepeljaru i okrene se na drugi bok bez ikakve pomisli na doručak, kavu ili seks. Svakome se može dogoditi da provede noći zbrajajući račune, griješeći u decimalama i postocima, paleći jednu za drugom jednu za drugom jednu za drugom...

To su ekonomske činjenice. Svakome se može dogoditi da postane kadrovski višak, da mu se, primjerice, udvostruči rata stambenog kredita, da ga počnu proganjati telefonom, zvoniti mu na vrata i slati mu opomene pa da prestane dizati telefonsku slušalicu, pregledavati poštu i otvarati neznancima te se potajno počne nadati da će rak pluća stići prije od naloga za deložaciju.

Knjiga “Trilogija o neposluhu” sastoji se od tri drame i jednog teksta. Drama “Rose is a rose is a rose is a rose” naručena je za festival Steirischer Herbst 2008. godine i premijerno izvedena u režiji kazališne skupine Wunderbaum. Drama “Prizori s jabukom” naručena je za Stadtheater Bern 2009. godine i premijerno izvedena u režiji Dore Schneider. Tekst “Uvod u disjunkciju” naručen je za festival Steirischer Herbst 2010. godine u sklopu projekta Mariana Pensottije "The Encyclopeadia of Unlived Life". Drama “To nismo mi, to je samo staklo” dovršena je 2011. godine.

Ivana Sajko (Zagreb, 1975) diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

Suosnivačica je kazaliŠne skupine BAD co. gdje je do 2005. djelovala kao dramaturg i redatelj, da bi kasnije nastavila reŽirati i izvoditi vlastite drame u hibridnim izvedbenim formama eksperimentirajući s problemima odnosa dramskoga teksta i scenske izvedbe bazirane na glazbi. Drame su joj prevedene na svjetske jezike, te postavljene u kazaliŠtu i na radiju diljem svijeta.

Četvorostruka je dobitnica nagrade Marin Držić za dramsko djelo, Vjesnikove nagrade Ivan Goran KovaČić za prozu, te odliČja Viteza reda umjetnosti i knjiŽevnost Republike Francuske. 

Do sada je objavila zbirku drama "Smaknuta lica" (Meandar, 2001), dramsku trilogiju "Žena - bomba" (Meandar, 2004), roman "Rio bar" (Meandar, 2006) nagrađen priznanjem Ivan Goran KovaČić za najbolje prozno djelo, teorijsku knjigu "Prema ludilu (i revoluciji): Čitanje" (Disput, 2006), roman "Povijest moje obitelji od 1941 do 1991, i nakon" (MeandarMedia, 2009) i zbirku drama "Trilogija o neposluhu" (MeandarMedia, 2012). 

U suradnji s kompozitorom Davidom Simonsom izdala je glazbeni CD "Mass for election day silence" (Zvuk močvare, 2004).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –