Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tvrtko Vuković

Svi kvorumaši znaju da nisu kvorumaši : Aporije reprezentacije u kvorumaškome pjesništvu

  • Nakladnik: Disput
  • 12/2005.
  • , meki uvez
  • ISBN 9536770806
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Studija "Svi kvorumaši znaju da nisu kvorumaši" Tvrtka Vukovića supostavlja utjecajne teorijske koncepte subjekta, diskurza, slobode, etike itd. pjesničkim praksama začetim osamdesetih godina oko časopisa i biblioteke Quorum. U razvedenoj interpretacijskoj de/konstrukciji Derrida, Lacan, Foucault, De Man i dr. postali su važnim svjedocima lirskih pustolovina Anke Žagar, K. Bagića, B. Čegeca, M. Mićanovića, D. Rešickoga i drugih kvorumaša koji - kako veli Vuković - znaju da nisu kvorumaši.

Lucidnom analizom, koja se često kretala između ideje i stiha, teorije i prakse, konstatiranja i događanja produktivnih paradoksâ, autor je bjelodano pokazao nesvodivost proturječnoga kvorumaškog projekta na bilo kakvu poetičku ili spoznajnu očitost, egzistentni modus ili prikazivački model.

Vukovićeva knjiga prostor interpretacije pretvara u mjesto dijaloga, domišljanja, misaone i jezične djelatnosti koja istodobno otkriva i skriva svoj predmet, koja neprestano gradi i potkopava poziciju interpretacijskoga subjekta. Riječ je o knjizi koja, tematizirajući trag razlike, i sama u našemu književnoznanstvenome pejzažu ostavlja taj trag. Već godinama hrvatsko pjesništvo nije dobilo ovako domišljenu, metodološki utemeljenu, ambicioznu i provokativnu studiju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –