Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivica Jakšić Čokrić Puko

PALOC - kuća u kući : Stazama revolucije (monodrama)

  • Nakladnik: AGM
  • 05/2006.
  • 102, meki uvez
  • ISBN 9531742723
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Jednom davno, u Bolu, u Kući u kući* živio je Marko Sila, težak. Zemlja na kojoj je bila Markova kuća pripadala je obitelji Vuković. Obitelj Vuković brojala je šestero braće: tri popa i tri pomorska kapetana. Kapetani su posjedovali jedrenjak s kojim su plovili po Mediteranu i trgovali. Vjenčali su se s tri Španjolke. Nakon vjenčanja odlučili su izgraditi veliku kuću (Paloc) na svojoj zemlji, upravo tamo gdje se nalazila Markova kućica.

Ponudila braća Marku veliki novac za otkup kućice, ali Marko je ne htjede prodati. Angažirala braća načelnika Vužića da Marka nagovori - uzalud. Marko je čak zaprijetio načelniku, pa poslije, zbog straha od odmazde, pobjegao u Dubrovačku Republiku. Braća Vukovići započeše izgradnju palače. Prvo su sagradili zidine oko Markove kućice, a nju su planirali srušiti. Kad je to Marko dočuo, vratio se u Bol, pod zidine palače postavio dinamit, ali u miniranju ga spriječiše policajci. Marko opet pobjegne. Vukovići su nastavili gradnju, izgradili zidove (tri kata), još je samo trebalo postaviti drvene podove i krov. Otputovali su u Mletke po drvenu građu, nakrcali jedrenjak i uputili se nazad. Ali na putu prema Bolu digne se veliko nevrijeme, potopi brod i posadu. Nitko se nije spasio.
Marko Sila se vratio živjeti u svoju kućicu.

"Paloc - kuća u kući", od 1999. godine izvodi bolsko ljetno kazalište. Izdanje uključuje DVD s praizvedbom monadrame (65 min.)

Bio-bibliografija Ivice Jakšića Čokrića Puke:

KNJIGE: "Čovik", poezija (Mabacom, 2000); "Gujin rode", prikazanje (Mabacom, 2001); "Put od križa", pjesme-priče (Mabacom, 2002); "Zlatni kalendar", fotodokumentacija premještanja plaže Zlatni rat izvan dosega birokratskih struktura, 2002.; "Samer Tajm" poezija (Ghetaldus, 2003); "Škuoj", poezija (AGM, 2004); "Ježeva kućica (za Hrvate)" (AGM, 2006).
PREDSTAVE (izbor): Biblijska trilogija:"Gujin rode" - 1998.; "Svi smo mi judi" - 2002.; "Apokalipsa" - 2003.; Krok opera "Cimer fraj" - 2004.; Monadrama "Paloc - Kuća u kući (per le strade di revolucione)" 2005.; ("Ježeva kućica za Hrvate" praizvedba 25.2.2006.)
IZLOŽBE (izbor): "Ratni muzej" - 1991.; "Muzej Zlatnog rata" - 1995.; "K-AMEN" (muzej kamena) - 1996.; "FRANCEk '98" (Hrvatska - brončano doba) - 1998.; "Genetski modificirani Zlatni rat" - 2003.

Ivica Jakšić Čokrić Puko, antifašistički umjetnik, borac protiv turizma, demokracije i Coca-Cole, rođen je 6.veljače 1955.god. u Bolu na Braču – i živjet će vječno. Do sad je u izdanju AGM-a izašlo 6 njegovih naslova: "Marsadura", "003 Crui/Ne/seri/katalog sudbina", "Ježeva kućica (za Hrvate)", "Paloc kuća u kući", "Samer tajm i Škuoj".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –