Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Franklin Foer

Kako nogomet objašnjava svijet

  • Nakladnik: Celeber
  • Prijevod: Dijana Štambak
  • 06/2006.
  • 236 str., meki uvez
  • ISBN 9536825651
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nogomet je mnogo više od sporta pa čak i od načina života. Zapravo, on je idealan prozor u protustruje današnjeg svijeta, sa svim njegovim radostima i žalostima. Nogometni klubovi ne predstavljaju geografska područja – oni predstavljaju društvene slojeve i političke ideologije. Za razliku od bejzbola ili tenisa, nogomet je opterećen drevnim animozitetima i poviješću. To je sport s golemim utjecajem na društvo, sport koji je u stanju rušiti režime i poticati oslobodilačke pokrete.

U ovom iznimno pronicljivom, sveobuhvatnom reportažnom djelu, Franklin Foer nas vodi na neobično putovanje kroz svijet nogometa, kršeći putem mitove o novom globalnom dobu. Preko Brazila i Bosne, od Italije do Irana, ovo je kronika koja na svjež način govori kako jedan divni sport i njegovi fanatični navijači mogu iznijeti na vidjelo slabe točke društva, bilo to siromaštvo, antisemitizam ili radikalni islam – probleme koji se danas tiču svih nas.

Na svojim putovanjima Foer se susreće s navijačima koji su čudniji od fikcije – Engleskim huliganom, vojnikom sudbine, čija je majka Židovka, a otac Nacist, srpskim nogometnim klubom koji je postao brutalna anti-muslimanska paravojna grupa, promuklom skupinom Škota koja od njega zahtijeva da zauzme stranu u dugogodišnjem suparništvu katoličkih i protestantskih momčadi.

Zbog svoje pronicljivosti, živopisnih likova, uvrnutog humora te podjednake strasti za nogometom i humanošću, knjiga "Kako nogomet objašnjava svijet" jedno je od najoriginalnijih djela koje pronalazi smisao u turbulentnim vremenima u kojima živimo.

Franklin Foer je stalni novinar magazina The New Republic i kolumnist u magazinu Slate. Najčešće obrađuje teme politike i medija. Prije nego je počeo pisati bio je izvjestitelj Američkog kongresa za U.S. News&World Report. Njegovi su tekstovi također objavljivani u magazinima The New York Times, Wall Street Journal, Atlantic Monthly, Foreign Policy i Spin.

2004. godine objavljuje svoju prvu knjigu "Kako nogomet objašnjava svijet" – osebujan i poučan pogled na najpopularniji sport na svijetu kao metaforu za goruća pitanja današnjice – od sukoba civilizacija do nove globalne ekonomije.
Živi u Washingtonu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –