Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
John King

Zatvorski dom

  • Nakladnik: Celeber
  • Prijevod: Nebojša Buđanovac
  • 10/2006.
  • 245 str., meki uvez
  • ISBN 953682566X
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Jimmy je stigao na životnu prekretnicu. Nakon mnogo mjeseci lutanja i opijanja diljem zemlje, našao se na samom rubu carstva, zatvoren u Sedam kula, zloglasnu zatvoru na vrhu brda s pogledom u ponor. Jimmy je oduvijek bio autsajder, ali sada je pravi tuđinac koji ne razumije ni jezik ni običaje drugih zatvorenika. Zna samo da se njihovi zločini kreću od krađe po trgovinama i ovisnosti o drogama, pa do umorstava i silovanja.

No kakav je zločin zapravo počinio Jimmy? I koja to mračna tajna prati svaki njegov pokret?

Sedam kula je drugo ime za pakao - mjesto na kojem su prljavština, bijeda i strah endemične pojave, a mašta je jedini način bijega. Likovi koje Jimmy tamo upoznaje dovode ga do ruba mentalna zdravlja - šutljivi Papa odjeven u pidžamu, sa svojom iglom za pletenje, veseli ubojica i sadist nadimka Mesar, nježni Franco i okrutni Homer, te gluhonijemi Dumb Dumb koji od šibica gradi bolji svijet.

Dok se užas i paranoja zatvorskog života isprepliću s Jimmvjevim sjećanjima na njegovo djetinjstvo i putovanja - stvarna i izmaštana - u Zatvorskom domu blijede granice između nevinosti i krivnje, zločina i kazne, stvarnosti i mašte.

Ovaj sirov, nasilan i snažan roman govori o ljudskom nagonu i želji za preživljavanjem, kao i sposobnosti počinjenja zla, a u isto vrijeme je i potresno svjedočanstvo o ljudskom duhu i snazi da čovjek, protiv svih izgleda, zadrži nadu i ljubav prema životu.

John King odrastao je u okolici zapadnog Londona. Prije početka uspješne spisateljske karijere bavio se najrazličitijim poslovima. Nakon što je napustio školu, desetak godina okupirali su ga alkohol, nogomet i glazba. Svoje kasne dvadesete proveo je putujući svijetom, a najviše se zadržao u Aziji i Australiji. «Zatvorski dom» je njegov šesti roman, nakon romana «Tvornica nogometa» (Celeber, 2003), «Headhunters», «England Away», «Panker» (Celeber, 2002.) i «White Trash». Pisao je i kratke priče za nekoliko antologija, a «The Beasts Of Marseilles» je prikazana kao kazališna video adaptacija s Tam Dean Burnom.
«Tvornica nogometa» svjetski je bestseler, a po njoj je snimljen i istoimeni film, kao prvi dio Trilogije Tvornice nogometa.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –