Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sanja Kvastek

Rozno okno

  • Nakladnik: Celeber
  • 09/2005.
  • 106, meki uvez s klapnama
  • ISBN 9536825597
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Prvijenac bivše pripadnice popularnog stada zvanog Big Brother, Sanje Kvastek, predstavlja zbirku erotske poezije, «s kakvom se hrvatska književnost rijetko susretala, u ženskom rodnom polju nikada»... «Jer neotuđiva tjelesnost ljubavi koja uključuje beskompromisno izricanje žudnje za falusom u ustima, stidnici ili anusu Sanju čine svojevrsnom varijantom hrvatske Kathy Acker u povojima, a u njezinoj poeziji pažljiviji čitatelj pronaći će svakojake tragove – od onog generalnog katulovskog sočnojezičnog hedonističkog rusvaja do parafraziranja Azre, Riblje čorbe i Psihomodo Popa, od filmofilskog referiranja na zmajevo gnijezdo do svjesnih ili nesvjesnih spona s promišljajima o bolu i ništavilu egzistencije u Faulknera i Godarda, odnosno pitanjima o slobodi kod Sartrea, Kristoffersona ili Dylana.»

«U «Roznom oknu» Sanja Kvastek je zabilježila velik put kojim je prošla: od ambiciozne početnice konvencionalnih ljubavnih stihova do nebrušenog pjesničkog dijamanta koji silovito, iskreno i autentično izriče nezadrživu seksualnu žudnju. Nevina erotska odnosno pornofilska izravnost u kombinaciji s igrom ritma i rime i maštovitosti metafore odlike su najboljih njezinih pjesama, a suština poimanja ljubavnog odnosa možda je najbolje iskazana u uratku Svatko svakome, gdje se kontrapunktalno prožimaju žestoki (I valjam ja tebe/I kenjaš ti mene) s nježnim (Mi smo očica kuta/Radosti majčine igre) stihovima, koji su priprema za ključan završni izričaj: Volimo bolest/I bijes/I ljubav.

Radost erotske igre u kojoj se prožimaju žestok seks, dirty talk i nježnost, ali s druge strane i mogući sukob seksa i ljubavi te ljubav romantičarski shvaćena kao bol duše i tijela kvasac su ove knjige na kojem buja podatno tijesto poezije koja pruža velika obećanja.»

Damir Radić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –