Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Feđa Šehović

Dubrovački Bordel/Kazin Bez Cenzure

  • Nakladnik: Celeber
  • 02/2007.
  • 280 str., meki uvez
  • ISBN 9789536825707
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Prije izlaska knjige «Kazin» (1974. g.), roman je tiskan u nastavcima na stranicama časopisa «Mogućnosti» u Splitu. U tom su periodu redakciji časopisa upućivani pojedinačni i grupni protesti Dubrovčana koji su sami sebe smatrali izvornim Dubrovčanima, zaduženima za očuvanje (uglavnom) srednjovjekovne rigidne nesnošljivosti prema takozvanim dogonima. Urednike Živka i Cvita očito je zabavljala reakcija iz Dubrovnika, a priznajem i mene, pa sam se upinjao iz petnih žila kako bih čim prije dovršio svoj rukopis. U toj hitnji morao sam izostaviti mnoge zamišljene stvari, što ću nakon tiskanja knjige zažaliti i poželjeti da u nekom budućem vremenu tiskam ovaj roman u svojoj prvotnoj optimalnoj zamisli. Kao što vidite, to mi se događa upravo sada, 33 godine nakon prvotiska u Splitu.
Feđa Šehović

Vjeran tradiciji, literarno obogaćen klasičnom komediografijom, Feđa Šehović se još jednom pozabavio životnim prilikama i neprilikama dubrovačkih gospara. Roman je vremenski lociran u razdoblje između dva rata.
Sadržajno, u obliku kronike, radnja živo i plastično modelira društveni i privatni život hipokrita, građanskih političara, trgovčića, propalih ambasadora, kurtizana, usidjelica – ukratko, kao da se stari Držićev teatar fascinantno objavio na stranicama ovog Šehovićevog romana. Maske su se samo prividno izmijenile, ustvari, oko Badesinog bordela razigrale su se sve one klasične krepadure i barbaćepi, od koze udareni, lotri i zgubidani.

Izvanrednom lakoćom pisac kreira gosparske sudbine, razotkriva njihove komične obrazine, analizira njihove stupidne makinacije, izvrgava ruglu hipokritstvo i verbalnu dekorativnost kojom su (kao tkanicom) zastrti ovi animalni ljudi. Oko Dubrovačkog bordela sapleli su se svi gosparski planovi, sva uzbuđenja, sve bure u čaši vode: groteskno raspeti između dekorativnog morala i svojih unutarnjih animalnih prohtjeva igraju gospari pred nama svoju smiješnu i tragikomičnu igru. Šehović ih je do kraja oživio, stvorio izvanrednu jezičnu plimu svoga komediografskog jezika, dao našoj suvremenoj literaturi nadahnuti humoristički tekst.
Živko Jeličić

***

Feđa Šehović rođen je 16. ožujka 1930. g. u Bileći. 1954. g. diplomirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon odsluženja vojnog roka dobiva stalni posao u Dubrovniku, kao profesor u osnovnoj, a zatim i u srednjim školama. Kratko je bio slobodni novinar.

Od 1965. g. do 1967. g. ravnatelj je drame Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu, a zatim ravnatelj i knjižničar Znanstvene knjižnice u Dubrovniku. Koncem šezdesetih godina utemeljio je Studentsko kazalište Lero. Od 1985. g. sudjeluje u izgradnji Doma Marina Držića, a onda postaje i njegovim prvim voditeljem. Na toj je dužnosti umirovljen 1996. g. Piše i pod pseudonimom Raul Mitrovich.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –