Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lisa See

Sniježnica i tajna lepeze

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Duška Gerić Koren
  • 07/2006.
  • 285 str., meki uvez
  • ISBN 9531787557
  • Cijena: 16.59 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Radnja romana događa se u južnokineskoj pokrajini Hunan u 19. stoljeću i govori o ženama surovo sputanim krutim društvenim kodeksom - životom u izolaciji, surovim običajem povezivanja stopala djevojčicama, nametnutim brakovima, inferiornom položaju u rodnom i muževljevom domu te o konfucijevskim izrekama i bezbrojnim tradicionalnim vjerovanjima koja su prožimala svakodnevni život.

Roman počinje podrobnim potresnim opisom povezivanja stopala, bolnog i mučnog obreda kroz koji su Ljiljan i njene sestre prošle u dječjoj dobi, pretvarajući se potom u živopisan prikaz obiteljskog i seoskog života u zabačenoj kineskoj pokrajini. Najdojmljiviji je opis komuniciranja žena uz pomoć nu shua, tajnog "ženskog pisma", kojim se dopisuju Ljiljan i njezina srodna duša Sniježnica, a koje u Hunanu ima tradiciju preko 1000 godina.

Koristeći se tajnim ženskim nu shu pismom, Ljiljan provodi svoje zadnje godine pišući o sjećanjima na obrede, ceremonije i poduke kroz koje je prolazila kao žena, o svojoj čežnji za ljubavlju i o prijateljstvu koje joj je obilježilo život. Već u ranom djetinjstvu sudbina koja joj je bila određena pripadništvom srednjoj klasi dramatično se izmjenila kad je lokalni proricatelj zaključio da će njezina lijepo formirana stopala učiniti podobnom za udaju u obitelji višeg statusa i za posebno obredno prijateljstvo s laotong ("srodnom dušom").

"Samo najbolji pisci mogu napraviti to što je napravila Lisa, oživjeti ne samo lik nego čitavu jednu kulturu i senzibilitet tako uočljivo različit od našeg. Ovo je intrigantan i sasvim uvjerljiv portret žene oblikovane patnjom od njenih najranijih dana i prijateljstva koje joj pomaže da preživi."
Arthur Golden, Sjećanja jedne gejše

"Čudo ove knjige jest što vodi čitatelje na mjesto koje je istodobno strano i poznato - strano zbog vremena i okružja, no poznato zbog činjenice da u tom pejzažu ljubavi i tuge svi mi živimo. Sniježnica i tajna lepeza je trijumf na svakoj razini - predivna, dirljiva priča."
Washington Post

Lisa See se na listi bestselera pojavila 1995. godine, sa poviješću svoje obitelji "On gold mountain", koju je NY Times tada proglasio i knjigom godine. Upravo stvaranje prve knjige dalo joj je i ideju za njen prvi roman, "Flower net" koji je objavljen 1997. i odmah je osvojio publiku i kritiku. Brojne su ga novine proglasile knjigom godine, a između ostalog i Amazon.com. "Sniježnica i tajna lepeza" njen je najnoviji roman i po izlasku je odmah zasjeo na vrhove top ljestvica eminentnih časopisa i novina. Lisu See je Organizacija kinesko-američkih žena 2001. proglasila Nacionalnom ženom godine, a 2003. je također dobila i nagradu Kinesko-američkog muzeja "History Makers Award". Lisa See je udata i sa obitelji živi u Los Angelesu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –