Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lisa See

Djevojke iz Šangaja

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Duška Gerić Koren
  • 05/2011.
  • 440 str., meki uvez
  • ISBN 9789533033686
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nakon dvaju povijesnih romana smještenih u 17. stoljeće ("Zaljubljena Peonija") i u 19. stoljeće ("Sniježnica i tajna lepeza") autorica radnju svog novog romana pomiče u bližu prošlost, period uoči Drugog svjetskog rata, točnije u 1930.-e i vrijeme izbijanja Japansko-kineskog rata.

Glavne junakinje romana dvije su sestre iz Šangaja - Pearl i May. Starija sestra Pearl, rođena u godini zmaja, obrazovana je i govori nekoliko jezika, no roditeljima je draža mlađa sestra May rođena u godini ovce, jer njezina fizička ljepota pruža mogućnost za bogatu udaju. Sestre žive povlaštenim životom a usto i zarađuju pozirajući za slike korištene u reklamama i na kalendarima. To se može činiti neobičnim s obzirom na konzervativne stavove njihovih roditelja (njihova majka u skladu s drevnom tradicijom ima povezana stopala) no kasniji događaji iznose na vidjelo da je nekad imućna obitelj zapala u tešku financijsku situaciju.

Kad doznaju da im je otac zbog kocke zapao u goleme dugove i da ih je zbog toga odlučio udati za dvojicu braće - "muškarce sa Zlatne planine" koji žive u Los Angelesu i dolaze u Kinu da bi pronašli nevjeste - djevojke shvate da je njihovom slobodnom i bezbrižnom životu došao kraj i odluče se pobuniti. Na nesreću, japanska invazija osujećuje njihove planove i prisiljava ih na bijeg iz Šangaja tijekom kojeg iskuse užase ratnog pustošenja. No čak i kad uspiju pobjeći iz Kine, po dolasku u SAD njihova se očajna situacija nastavlja višemjesečnim zatočenjem na Angel's Islandu tijekom kojeg trpe neizrecive patnje.

Naposljetku se ipak susreću sa svojim supruzima, no u životu ih čekaju još mnoga iskušenja, a mračna tajna koju dijele prijeti njihovoj budućnosti.


U "Djevojkama iz Šangaja" Lisa See vješto i uvjerljivo iznosi priču o bliskoj povezanosti između dviju sestara čija je uzajamna ljubav snažna ali i obilježena rivalstvom, ali i priču o sukobljenosti između Istoka i Zapada koju sestre iskuse dok nastoje izboriti svoje mjesto u novom svijetu sputavane čvrstim vezama sa svijetom koji su napustile.


**

Kaleidoskopska saga u kojoj se nakon barbarskih zločina tijekom japanske okupacije Kine opisuje ponižavajući odnos prema kineskim emigrantima u Americi sredinom prošlog stoljeća kroz iskustvo dviju sestara iz Šangaja koje su bježeći od užasa rata novi život potražile u Los Angelesu.
Booklist


Teme kojima se u ovoj knjizi bavi Lisa See nabijene su snažnim emocijama, opisujući neraskidivu povezanost dviju sestara i psihološko putovanje na kojem se dvije Kineskinje iz Šangaja prilagođavaju novom životu u Los Angelesu. Turbulentna povijest Kine u 20. stoljeću jednako je uzbudljiva i živopisna kao i povijest ranijih stoljeća opisana u prethodnim autoričinim romanima.
Washington Post


Lisa See je izvanredno darovita spisateljica , koja u svojem novom romanu Djevojke iz Šangaja ponovo istražuje snagu obiteljskih veza donoseći snažan i potresan prikaz iskušenja kojima su podvrgnuti kineski emigranti u Americi sredinom prošlog stoljeća.
USA Today


U Djevojkama iz Šangaja Lisa See vješto i uvjerljivo iznosi priču o bliskoj povezanosti dviju sestara čija je ljubav snažna ali i obilježena rivalstvom - a ujedno i priču o sukobljenosti između Istoka i Zapada koju sestre iskuse pokušavajući iboriti svoje mjesto u novom svijetusputane čvrstim sponama sa svijetom koji su napustile.
New York Times


***

Lisa See, američka spisateljica kineskog porijekla, rođena je 1955. godine u Parizu u Francuskoj. Kineska strana njezine obitelji imala je velik utjecaj na njezin život i teme njezinih knjiga. Između ostalog napisala je autobiografsku prozu "On Gold Mountain" i romane "Flower Net", "The Interior", "Dragon Bones", "Snow Flower and the Secret Fan" ("Sniježnica i tajna lepeza"), "Peony in Love" ("Zaljubljena Peonija") i "Shanghai Girls" ("Djevojke iz Šangaja"). Svojim romanima stekla je široko čitateljstvo, a naročito "Sniježnicom i tajnom lepezom" i "Djevojkama iz Šangaja", knjigama  koje su se našle na popisu bestselera New York Timesa a dobile su i  posebno priznanje žirija za književnu nagradu Asian/Pacific American Awards for Literature.


© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –