Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sanjin Sorel

Bakunjin

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • Nakladnik: Durieux
  • 10/2006.
  • 119 str., meki uvez
  • ISBN 9537342069
  • Cijena: 80.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Sanjin Sorel, pjesnik i književni kritičar, u ovoj se neuobičajenoj knjizi poezije latio unutrašnje dekonstrukcije jednog poetskog podžanra, koji je u modernoj i suvremenoj hrvatskoj poeziji nekako uvijek bio prilično zapostavljen. Riječ je o knjizi poezije s glavnim lirskim junakom, koji objedinjava rukopis i daje mu specifičnu težinu.

Sorel se ovdje okrenuo zbiljskoj, povijesnoj osobi, koja nam je poznata kao rodonačelnik modernog i suvremenog anarhizma, Mihailu Aleksandroviču Bakunjinu. Međutim, kod Sorela u žiži interesa nije toliko njegova iznimno živopisna, u više navrata dokumentirana, kritički komentirana i podrobno opisana biografija. Njega tu prije svega zanima elementarna, gruba ideja o tom pustopašnom anarhisti, kako ju je razabrao iz Bakunjinovih knjiga i tekstova, njegovog svjetonazora, te ukupnog društvenog i političkog djelovanja.

Ta zamisao o jednom iznimnom životu u potpunosti podređenom jednoj velikoj, utopijskoj ideji o uređenju nekog mogućeg društva, neprestano se pretapa i prelijeva s autorovom poetikom, koja se pak većih dijelom napose u ovoj knjizi oslanja na radove i iskustva hrvatske književne neo-avangarde.

Sanjin Sorel rođen je 1970. godine u Rijeci. Srednju školu i Filozofski fakultet završava u Rijeci, gdje i doktorira 2003. s temom Mediteranizam i tijelo u poeziji Tončija Petrasova Marovića. Radi na i Filozofskom fakultetu u Rijeci kao docent za suvremenu hrvatsku književnost.

Poeziju, prozu, kritike i eseje te znanstvene studije kontinuirano objavljuje po brojnim domaćim operiodikama. Zastupljen je u antologijama i pregledima hrvatske poezije.

Do sad je objavio zbirke poezije: “Palimpsest” (Rival, Rijeka, 1997), “Sonetaria” (Ceres, Zagreb, 2001), “Hologrami, žudnje, strojevi zavođenja” (MH Sisak, 2001), “Apokalipse” (Naklada MD, Zagreb 2002), “Ljubavi” (DHK, 2004), “Bakunjin” (HDP i Durieux, Zagreb 2006), te studije “Riječka književna avangarda” (ICR, Rijeka, 2002), “Flumen Viti” (ICR, Rijeka, 2003), “Mediteranizam tijela” (Altagama, Zagreb, 2003.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –