Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Viktor Pelevin

Dijalektika prijelaznog perioda

  • Nakladnik: Disput
  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • Prijevod: Irena Lukšić
  • 12/2006.
  • 320 str., meki uvez
  • ISBN 9532600191
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Vatreni seks, čuda digitalne tehnologije, neuhvatljivi putovi pranja mafijaškog novca, istočnjačka mudrost – sve to donosi nova knjiga kultnoga ruskog pisca Viktora Pelevina "Dijalektika prijelaznog perioda" ("Dialektika perehodnogo perioda iz Niotkuda v Nikuda", 2003). Pod ovim neobičnim naslovom, posuđenim od klasika marksizma, kriju se roman "Brojevi", dulja pripovijest "Makedonska kritika francuske misli" te priče "Jedan vogue", "Iluzionistička grupa", "Gost na prazniku Bon" i "Zapis o traženju vjetra".

Riječ je o tekstovima nastalim u posljednjih nekoliko godina, koji se, kao i većina radova Viktora Pelevina iz postsovjetskog razdoblja, veselo poigravaju sa žanrovskim i inim obrascima na koje smo navikli u svakodnevnoj komunikaciji. Tako će sasvim neočekivana uvodna poema Elegija 2 pri prvom, vizualnom kontaktu zacijelo djelovati kao dulji moto, citat koji podsjeća na nešto važno u romanu ili pak opravdava uvrštavanje kraćih tekstova "pod zajednički krov". No, Elegija 2 citatni je odgovor na Elegiju Harmsova prijatelja Aleksandra Vvedenskog, kojom se obznanjuje glavna tema njegovoga pisanja, a to je – smrt (u svim varijantama i agregatnim stanjima). Uvod u priču o smrti zapravo predstavlja roman "Brojevi", koji se bavi životom i djelom tipičnog novorusa (mladog vrlog čovjeka koji je odbacio sovjetski romantizam i priklonio se najgorim praksama globalizacije), po zanimanju bankara, nazvanog Stepa Mihajlov. Stepa je prvih postsovjetskih godina mešetario kompjutorima, potom se, privučen mirisom velike zarade, upustio u bankarske poslove te je vrlo brzo postao jedan od "stupova društva".

U kolopletu nevjerojatnih ljudi i događaja Mihajlov pokušava otkriti nit (dijalektiku) koja upravlja svijetom, poglavito njegovim poslovima, te dolazi do zaključka da cijelu njegovu sudbinu, sve dobro i zlo, određuju dva broja: 34 i 43. Ovo otkriće kasnije su potvrdili i znamenita proročica Binga te slikoviti tumač kineskih heksagrama – Prostislav. Alternativci su ga pak uvjerili da je čovjek "sunčeva broja", koji ima svog "lunarnog brata", nekakav negativ, koji ga na kraju dođe glave.

Kako je i zašto stradao nesretni bankar te kakav je globalni kontekst "pranja novca" u suvremenoj Rusiji – otkriva filozofska pripovijest "Makedonska kritika francuske misli". Ostale pak priče, složene u duhu istočnjačkog učenja o Putu, objašnjavaju zašto se stvari na svijetu događaju baš onako kako je to Pelevin izložio u svom pogledu na suvremeni svijet.

"Dijalektika prijelaznog perioda" osvojila je prestižnu nagradu Nacionalni bestseller (Nacbest) 2003. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –