Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Damir Karakaš

Eskimi

  • Nakladnik: Profil
  • 05/2007.
  • 104 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531205450
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nakon romana-prvijenca "Kombatari" (2000) kojeg je tiskao u vlastitoj nakladi, Karakaš je svojom idućom knjigom priča "Kino Lika" u hrvatsku literaturu definitivno lansirao jedan svijet za koji gotovo da nismo znali da postoji. Kao kakav lički Márquez, on je čitateljima otkrio paralelnu realnost, svijet kulurološki osebujnih ličkih gorštaka koji govore starom čakavicom... stalno vibrirajući na oštrici između jako žalosnog i jako smiješnog. Uslijedio je roman "Kako sam ušao u Europu", a sada, evo napokon i "Eskima"...

Evo što je o novoj Karakaševoj knjizi "Eskimi" zapisao njezin urednik, Robert Perišić.

"Nakon 'Kina Like' Karakaš je objavio i reality-roman 'Kako sam ušao u Europu', o svom životu na francuskim ulicama. Paralelno je godinama cijedio novu knjigu priča. Samo oko naslova mantrao je nekoliko mjeseci; on to razvija kao nuklearni program. I, evo napokon 'Eskima'...

Tko je ta zagonetna formacija? Rekao bih da su to likovi podrijetlom iz 'Kina Like' ali nisu više na svom terenu i sad je sve drukčije: krenuli su hrabro naprijed, zauzimaju položaje, dozivaju se po gradu... Ipak, ti teški karakteri, kojima se teško izraziti, pomalo lude u svojim stanovima, a kad napokon odluče nešto reći o sebi, onda već zamuckuju od bijesa. 'Ovo je... - zamumlja. - Ovo, ovo ne bi... živ čovik više mogal izdržat... Šta ja trpim, svaki dan, ovo je da uzmeš pušku... i da se... i da se... isti čas... po, po, poništiš i da se, i da te više nema... I da... Nikada...'

Ali nećemo previše objašnjavati. Što manje objašnjavanja, što više pokazanog to je Karakašev književni recept. Eskimi, naprijed!"

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. U Zagrebu je studirao agronomiju, pravo, novinarstvo, a nekoliko je godina radio i kao novinar Crne kronike Večernjeg lista, u Splitu. Od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj a od 2002. do 2007. u Parizu gdje se uzdržava sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira i francuski jezik, izvodi performanse, te izlaže konceptualne radove. Još kao tinejdžer objavljuje karikature i crteže u brojnim novinama u bivšoj Jugoslaviji, a nagrađen je i s nekoliko uglednih nagrada za karikaturu.

Objavio je knjigu putopisa "Bosanci su dobri ljudi" (1999), roman "Kombetari" (2000), zbirku priča "Kino Lika" (2001), roman "Kako sam ušao u Europu" (2004) zbirku priča "Eskimi" (2007), roman "Sjajno mjesto za nesreću" (2009), zbirku priča "Pukovnik Beethoven" (2012), roman "Blue Moon" (2014), roman "Sjećanje šume" (2016), roman "Proslava" (Naklada OceanMore, 2019) i roman "Okretište" (Disput, 2021).

Po knjizi "Kino Lika" redatelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni film, višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu. Izvedene su mu i dvije drame, "Skoro nikad ne zaključavamo" (2009) te "Snajper" (2013), a romani "Sjajno mjesto za nesreću", "Blue Moon" i "Sjećanje šume" adaptirani su za kazalište.

Prozna djela prevođena su mu na arapski, češki, francuski, makedonski, njemački, slovenski i talijanski. Živi u Zagrebu.    

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –