Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Arto Paasilinna

Dražesno kolektivno samoubojstvo

  • Nakladnik: AGM
  • Prijevod: Boris Vidović
  • 09/2007.
  • 256 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531743075
  • Cijena: 17.92 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Dražesno kolektivno samoubojstvo» objedinjuje mnoge tipične Paasilinnine teme. Kao prvo, riječ je o ironičnom prikazu domaćeg mentaliteta: Finci su s jedne strane skloni depresiji, povlačenju u sebe i u svoj svijet, a s druge su strane vrlo nepopustljivi u svemu što započnu i spremni na suradnju čim primijete zajedničkog protivnika. Tako glavni junaci, pukovnik Kemppainen i direktor Rellonen, odluče okupiti skupinu samoubojica i zajedničkim snagama okončali živote.
Međutim, Finci su zaljubljenici u prirodu, pa ih ljetna vožnja Finskom i Europom raspoloži i vrati im želju za životom.

Roman se, dakle, bavi ozbiljnom, »velikom« temom kao i mnoga druga djela ovog pisca, a lakoća pisanja i apsurdni humor imaju gotovo terapeutski učinak. Putovanje Finskom, sjevernom Norveškom, Njemačkom, Elzasom i Švicarskom sve do Portugala omogućuje brzu izmjenu pozadine i epizoda kako bi se junaci ove pripovijesti prikazali uvijek u novim i apsurdnim situacijama. Baš po ovom ironičnom apsurdnom humoru i izvjesnoj melankoliji koja prožima likove mnogi su strani kritičari prepoznali Paasilinnino duhovno srodstvo s filmovima jednog drugog Finca - Akija Kauriskakija.

Arto Paasilinna spada u red najpopularnijih finskih pisaca. Rođen je u Laponiji, u obitelji izbjeglica iz Petsama (ruski: Pečonga, grada koji je do Drugoga svjetskoga rata pripadao Finskoj). Započeo je karijeru kao novinar. Prva mu knjiga izlazi iz tiska 1964.godine, a prvi roman, «Operacija Finlandia» 1972. Od tada je objavio nekoliko desetaka knjiga, od čega više od 30 romana.

Njegov pitki i duhoviti stil kojim obrađuje ozbiljne teme poput samoubojstva, birokracije, slobode i vjere našao je vjernu međunarodnu čitateljsku publiku željnu nordijske egzotike.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –