Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tomislav Žigmanov

Minimum in maximis : zapisi s ruba o nerubnome

  • Nakladnik: AGM
  • 08/2007.
  • 153 str., meki uvez
  • ISBN 9789531743051
  • Cijena: 15.13 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Tavankut, Subotica, Bačka, Vojvodina, Srbija, Nedostaje još samo Hrvatska da bude zaključena Žigmanovljeva slika prostora i društva koji stalno kasne, u kojima nema zahtjevnih stvaralačkih prodora, gdje uvijek manjka dovršetaka i gdje samo uporni i hrabri postaju veliki. Ljudska su postignuća uvijek vrijedna, pa tako Žigmanov nalazi antonim razaranju, a to je grad kao suma čovjekovih napora.

Paradigmatski je za nj roman Ante Vukova «Kuća porculanske lutke» u kojem junak Georg Illgen otkupljuje od osiromašenih sugrađana stare porculanske servise i u tajnoj sobi gradi od njih vlastiti porculanski svijet. Filozofska i politička razmišljanja Tomislava Žigmanova baš su poput tog krhkog prostora: iz svoje porculanske kuće piše o svijetu diskontinuiteta, za koga je samo novo istinito i u kojemu vrijedi jedino pragmatično, kalkulantsko i racionalno. Malo tko još promišlja smisao kad je čak i Bog postao zemaljski i materijalan, a čovjek se sveo na nespretno i ugroženo biće. (Iz Pogovora Borisa Becka)

***

Tomislav Žigmanov rođen je 12. svibnja 1967. u Tavankutu gdje je pohađao osnovnu školu. Srednju elektrotehničku školu završio je u Subotici, a filozofiju na novosadskom Filozofskom fakultetu. Na istom fakultetu polazio je i poslijediplomski studij. Živi u Subotici, radi u Novom Sadu.

Područje mu je filozofijskog interesa problematika praktičke filozofije u širem smislu, zatim etike i filozofije religije. Do sada je objavio dvadesetak filozofskih radova u hrvatskim, bosansko-hercegovačkim i srpskim časopisima. Autor je niza znanstvenih radova o aktualnom položaju vojvođanskih Hrvata te eseja iz područja zavičajne povijesti, kulture i književnosti u periodici koja izlazi u Vojvodini, Hrvatskoj, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini. Piše i pjesme te refleksivnu prozu. Izvršni je urednik «Leksikona podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca».

Objavio knjige: «Raskrivanje (o svijetu i životu)», pjesme (Subotica, 1998.), «Iza efemerija svakodnevlja», proza (Subotica, 2001., Zagreb, 2002.), «Bunjevački blues», pjesme (Subotica, 2002., 2003.), «Bibliografija Hrvata u Vojvodini 1990. - 2002.» (prinosi) (Pula,, 2005.), «Bez svlaka mraka, poema» (Subotica, 2005.) i «Hrvati u Vojvodini danas - traganje za identitetom» (Zagreb, 2006.). Član je Hrvatskog filozofskog društva, Društva hrvatskih književnika i Društva književnika Vojvodine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –