Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hrvoje Božičević

Prisnost prašine : Dnevnik o knjigama, dnevnim susretima, uz nešto sjećanja

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • 10/2007.
  • 225 str., meki uvez
  • ISBN 9789536751334
  • Cijena: 150.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjigom “Prisnost prašine”, svojevrsnim oponašanjem dnevničke forme, autor nije htio biti na tragu kakve nove fenomenologije književnosti: nije težio kakvom novom 'teorijskom ostvarenju', niti nema aspiracija, ambicija, postati sljedbenikom literarnih veličina. Ono čemu teži dalo bi se sažeti u dvije riječi: pisati razumljivo.

Tako, između dnevničkih reminiscencija spominje knjige o kojima je već puno toga ispisano (barem u međunarodnom okolišu), pa ne treba očekivati da će ih podrvrgnuti nekoj od dosad neupotrebljenih analiza, u potpunosti orginalnih.

Većina sadržaja knjige sastoji se od književnih kritika, uglavnom prozne literature u prijevodu. S druge strane, autor razmatra proces čitanja te obrađuje romane klasika, ali i najsuvremenijih europskih pisaca poput Kundere, Petersena, Kurkova, Welsha, Austera, Orwella, Hitchensa i mnogih drugih.

«Niz dnevničkih zapisa protkan brojnim analepsama, proustovski intoniranim sjećanjima iz djetinjstva, susretima s književnicima i umjetnicima, promišljanja o djelima i autorima koji su već dugo klasici svjetske književnosti, zapisima i doživljajima s putovanja i prije svega, dubinskom analizom samog sebe. Priča o velikoj ljubavi koja se utišala istkana je vrlo precizno i bolno otvoreno. Upravo ta otvorenost potiče čitatelja na razmišljanje koliko je spreman biti iskren prema drugima, a prije svega prema samome sebi».
Andrea Pavlić***

Hrvoje Božičević rođen je 1962. godine u Karlovcu. Polazi osnovnu školu (klasični smjer) i Klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Diplomirao je 1986. smjer slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.
Objavio je knjigu «Kartica, dvije» (Meandar, 1999. godine), likovne kritike. Od 1994. radi u nakladništvu, a od 1998. u obiteljskoj nakladničkoj kuci Edicije Božičević.
Suosnivač je organizacije Mosaic Publishers' Network Project, Mercator Centre Sveučilišta u Aberystwythu, Wales, UK, 1998. godine.
Diplomirao je management u nakladništvu - 'Managing a Successful Publishing Operation', u organizaciji Book House Training Center u Londonu, 1997. godine. Polaznik je i član mreže Frankfurt Book Fair Fellowship, klasa 2000. godine.
Piše za dnevni tisak i stručnu periodiku o nakladništvu, književnosti i likovnim umjetnostima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –