Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zlatko Gall

Tajna vještina : Gibonni - biografija

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2007.
  • 267 str., meki uvez
  • ISBN 9789531206402
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Gallova knjiga o Gibonniju, kao i prošla o Oliveru, daju zaokruženu sliku o „splitskom điru“ i sceni koja je ključnim protagonistima definirala bitno širi hrvatski glazbeni prostor.

Nakon opsežne rock enciklopedije (strane glazbe), par gastronomskih „vodiča“ i „Pojmovnika popularne glazbe“, prošlom knjigom o Oliveru Dragojeviću „Južnjačka utjeha“ publicist i rock kritičar Zlatko Gall prihvatio se posla izravne revalorizacije lokalnih specijaliteta. S obzirom da je iz Splita, činilo se da, pored posla izbornika na rock večerima festivala u Kaštelima – Gall prirodno obrađuje lokalne fenomene koji su mu, logično, najbliži. No, probojnost splitske glazbene scene od pedesetih naovamo, kao i značaj njenih najistaknutijih protagonista, toliko su odredile stanje na cjelokupnom hrvatskom glazbenom teritoriju da je Gallovo hvatanje u koštac s imenima poput Dragojevića zapravo iskorištena mogućnost da se prevrednuje tema i ponekad podcjenjivački odnos rokerskog glazbenog „sjevera“ prema zabavnjačkom „jugu“.

Novom knjigom „Gibonni i tajna vještina“ Gall se dohvatio još jednog izvođača koji je prešao ranije uvriježene granice te izložio priču koju, usprkos Gibonnijeva uspjeha, malo ljudi poznaje u detalje. Očekivano, pisac Gallovih sposobnosti i profesionalizma nije niti mogao završiti drugačije nego s knjigom koja poštuje sve uzuse kvalitetnog biografskog štiva, usprkos autorove „specijalizacije“ čita se lako, ali se uz nju „pametno diše“. Manje predvidljivo, svima onima koji znadu sve o „zvijezdama“ pružit će priču koju ne poznaju, a putem će pametnim kritičarskim pristupom temama odnosa na domaćoj glazbenoj sceni, ili neizbježnim političkim implikacijama predizbornog djelovanja, staviti Gibinu priču u širi kontekst od estradne priče o ljepuškastoj zvijezdi koju guraju masovni mediji.

(Hrvoje Horvat, glazbeni kritičar)

«Tajna vještina» duhovita je, napeta i vrlo detaljna priča o Giboniju, njegovom odnosu s poznatim ocem, odrastanju u Splitu, o počecima bavljenja muzikom te kako je postao slavan. Ova biografija ocrtava pozadinu fenomena Gibonni objašnjavajući, uz ostalo i zašto Zlatan Stpišić - unatoč golemim prodanim nakladama, silnim 'Porinima', rasprodanim koncertima i turnejama - nije pobjegao daleko od dugokosog klinca Gibe koji je sanjao o glazbi širom otvorenih očiju sjedeći na zidiću splitskih Skalica. Ujedno ona detaljno opisuje i hrvatsku glazbenu scenu osamdesetih i devedesetih. U knjizi se nalazi mnoštvo Gibonijevih neobjavljenih fotografija iz djetinjstva, s koncerata i iza scene, a uz biografiju nalazi se i sva njegova diskografija, riječi najpoznatijih pjesama te DVD s prvorazrednim koncertnim izvedbama.

(Ivana Žderić, urednica)

Zlatko Gall rođen je u Splitu 1954. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je povijest umjetnosti i arheologiju. Od 1979. (s prekidom između 1995. i 2001.) radi kao profesionalni novinar u Slobodnoj Dalmaciji, gdje je do 1995. bio urednik kulture, glazbeni kritičar i recenzent, kolumnist i komentator Slobodne i Nedjeljne Dalmacije, a danas je kolumnist/komentator te glazbeni kritičar. Tekstove o glazbi, likovnoj umjetnosti, društvenim fenomenima te političke komentare pisao je u brojnim listovima. Tijekom devedesetih bio je kolumnist Vjesnika i Vijenca, a do 2009. i kolumnist mjesečnika More. Dobitnik je Zlatnog pera HND-a 1991. za seriju tekstova o umjetnosti i zaštiti spomenika. Od 1995. do 2001. pisao je za Tjednik i potom za Feral Tribune. Bio je kritičar i glavni urednik glazbenog mjesečnika Feral Music, za koji je dobio i godišnju rock nagradu Crni mačak 1998. Dobitnik je nagrade Slobodne Dalmacije kao novinara godine 2013.

Autor je niza kataloga i izložbi s područja likovnih umjetnosti i stripa, brojnih monografskih tekstova i bilježaka za glazbena izdanja, utemeljitelj je glazbenih programa ciklusa Dalmatia world music i Prst u more te autor CD-projekata za koje je 2005. i 2006. nagrađen i hrvatskom diskografskom nagradom Porin.

Autor je niza knjiga s područja popularne kulture, rock glazbe i gastronomije: "Enciklopedijski CD vodič" (2000.), "Pojmovnik popularne glazbe" (2001.), "Glazbeni leksikon" (2004.), "Rock enciklopedija" (2004.), "Kušaj i slušaj Dalmaciju" (2005.), "Velika svjetska rock enciklopedija" (2005.), "Kušaj i slušaj Dalmaciju 2" (2006.), "Oliver biografija – Južnjačka utjeha" (2006.), "Gibonni biografija – Tajna vještina" (2007.), "Dijeta za bonkuloviće – mediteranska kuharica" (2009.), "Kako Iggyju reći Pop a Dylanu Bob – ogledi o pop-kulturi" (2009.), "Vodič kroz hrvatske restorane" (s Davorom Butkovićem, 2010.), "Što smo jeli u istom loncu" (sa Željkom Šatovićem Gulom 2011.), "Fino i jeftino" (2011.), "Brodska kuharica" ( 2011.), "Jesen, zima" (2012.), "Priča o splitskoj gastronomiji" (2013.), "Barely Legal" (2014.), "Majko, kušaj moju pjesmu" (2015.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –