Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Igor Grbić

U doba vremena

  • Nakladnik: Durieux
  • 12/2007.
  • 351 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531882750
  • Cijena: 160.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Eseji Igora Grbića donose uvid u jednu intelektualnu i literarnu radionicu o kojoj hrvatska literarna scena malo zna. Visoko obrazovan, najšireg obzora i ujedno intelektualno gibak i ironičan, Grbić „za sebe“, mimo neke eksplictne javne debate, piše i komentira književnost, kulturno stanje, jezik, fenomene tzv. trivijalne svakodnevnice na najvišem stilističkom i mentalnom nivou.

Uvjerljivost, suveremenost, originalnost i sasvim posebno mjesto unutar suvremenog hrvtaskog literarnog esejizma osiguravaju mu njegovi najširi filološki, književni i kulturno-komparativni uvidi, kao i, vjerojatno, život i pisanje u ekscentru: u Puli, a ne u Zagrebu ili Splitu gdje se u posljednjih petnaestak godina formira i artikulira njegova književna generacija.

***

Igor Grbić rođen 1970. u Puli. Nakon svršenog studija engleskog jezika i indologije akademsku godinu 1997./1998. proveo kao prvi gostujući lektor hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u New Delhiju. Piše poeziju, prozu, esejistiku i znanstvene članke te prevodi s engleskog, talijanskog, njemačkog, francuskog i hindskog. Svoje književne radove i prijevode dosad objavio na Trećem programu Hrvatskog radija te u raznim časopisima i novinama (Čemu, Filmski ljetopis, Glas Istre, Istarska Danica, Književna Rijeka, Kolo, Književna smotra, La Battana, Libra, Nova Istra, 15 dana, Quorum, Republika, Scrinia Slavonica, Vijenac, Zarez).

Piše i na engleskom i talijanskom: uključen u «Whispering Muse», međunarodnu antologiju mlađih pjesnika na engleskom, dok je na regionalnom natjecanju 'Istria Nobilissima' godine 2004. nagrađen za kratku prozu na talijanskom, a 2005. i za poeziju na talijanskom.

Godine 2005. zagrebačka izdavačka kuća Ceres objavila je njegovo književno-znanstveno djelo «Istrija glagoljušta», za koje iste godine dobiva nagradu Kiklop za najbolje debitantsko ostvarenje, a 2006. i knjževnu stipendiju za jednomjesečni boravak u Grazu.

Dobitnik međunarodne nagrade 'Lapis Histriae 2006.', za najbolju kraću prozu na štokavici. Bavi se i prevođenjem. Živi i radi u Puli, gdje na Filozofskom fakultetu predaje sanskrt, a na Visokoj učiteljskoj školi englesku književnost.

Igor Grbić rođen je na moru. Diplomirao je engleski jezik i književnost i indologiju, doktorirao teoriju i povijest književnosti. Radio je i kao prvi lektor hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u New Delhiju. Živi, piše (poeziju, pripovjednu i esejističku prozu), na moru, u Puli, gdje na mjesnom sveučilištu predaje književnost, sanskrt, i o njima. Prevodili su ga, a sam je preveo nekoliko tisuća stranica, s raznih jezika, uključujući dvadesetak knjiga. Nagrađivan i kao pisac i kao prevodilac.

Dosad je objavio sljedeće književne naslove: "Istria glagoljušta", Zagreb, 2005. (nagrada Kiklop i književna stipendija u Grazu); "Tajna Monkodonje", Ulcinj, 2007.; "U doba vremena", Zagreb, 2007.; "Kao da sam", Pula, 2008.; "Izlazak u cvijet", Zagreb, 2012.; "Knjiga priča", Zagreb, 2015.

Znanstveno se književnosti posvetio u sljedećim naslovima: "The Occidentocentric Fallacy: Turning Literature into a Province", Cambridge, 2018.; "Jungovska interpretacija romana Put u Indiju E. M. Forstera", Zagreb, 2018.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –