Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Davor Marijan

Slom Titove armije : Jugoslavenska narodna armija i raspad Jugoslavije 1987. - 1992.

  • Nakladnik: Golden marketing / Tehnička knjiga
  • Nakladnik: Hrvatski institut za povijest
  • 06/2008.
  • 520 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532123395
  • Cijena: 33.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga je pisana u nastojanju da se, koliko je moguće, zadovolji temat­ski i kronološki pristup. U prvom dijelu knjige to je više izraženo no u drugom dijelu. U uvodnim poglavljima dao sam pogled na Jugoslaviju i Armiju. Politički okvir jugoslavenske krize dan je uglavnom u kraćim cr­tama s tim da, gdje god je bilo moguće, temelj budu izvori JNA.

U prvom dijelu rada uglavnom sam tematski i kronološki posložio osnovne značaj­ke djelovanja JNA do sredine 1990.: odnos prema Kosovu, Sloveniji i Srbi­ji, preustroj Jedinstvo i raspad SKJ. Odnos JNA prema Sloveniji i Hrvat­skoj manjim je dijelom imao istovjetne značajke pa je to dano u poglavlju koje ima značenje uvoda i za Sloveniju i za Hrvatsku, jer bi njihovo dije­ljenje bilo nepotrebno ponavljanje.
 
Ovo se odnosi na razoružanje TO-a i daljnji odnos JNA prema TO-u, preustroj Jedinstvo-3, nastojanja JNA da održi potrebnu razinu borbene spremnosti, ratne planove i ratne vježbe. Izuzetak je pokušaj razoružanja paravojnih snaga iz siječnja 1991. koji je težišno bio čin Armije protiv Hrvatske, stoga je i dan u poglavlju o od­nosima JNA i Hrvatske. Posebni tematski dijelovi su odnos JNA s četiri­ma republikama koje su imale glavnu ulogu u krizi i raspadu Jugoslavi­je.
 
Završni dio je tematski blok o nekim značajkama djelovanja Armije u ratu. Pitanje vojne organizacije dotaknuto je samo na nužnoj razini, to je ipak tema za povijest JNA, a držim da sam ipak dao osnovne značajke.

Jedan od većih problema pri radu bilo je nastojanje da izbjegnem brojne i zamarajuće detalje, prvenstveno suhoparni jezik socijalističkog samo­upravljanja koji je u završnici postojanja Jugoslavije uglavnom bio šuplja fraza. U tome sam samo dijelom uspio, takvih mjesta u knjizi je i nadalje mnogo, no držim da bi bez njih ovaj rad bio osiromašen, napose što takva mjesta govore više i od najbolje interpretacije.

Najveći problem s kojim sam se susreo pri pisanju ove knjige jest od­govor na pitanje u kojoj je mjeri JNA načinila otklon od Ustava SFRJ i iz njega izvedenih zahtjeva. U društvima s demokratskom tradicijom to ne bi trebalo biti teškoćom. No, ovdje jest pa je pitanje je li ga uopće moguće razriješiti jer otvara nimalo jednostavno pitanje legitimiteta i legaliteta Jugoslavije...

( iz Uvoda autora )

Knjiga rasvjetljava ulogu JNA kao jednoga od najvažnijih čimbenika u procesu ne­stajanja komunističke Jugoslavije. Riječ je o prvoj sustavnoj analizi vojno-političkih aspekta najnovije hrvatske i jugoslavenske povijesti, koja daje odgovore na mnoga dosada neotvorena pitanja ili pruža nove podatke. Autor sustavno analizira nedje­lotvornost JNA i razloge njezina konačnog raspada. Posebno je značenje ove knjige za povijesnu znanost, ali i politologiju, sociologiju, vojne znanosti. Sigurno je da će izazvati i veliki interes šire javnosti zbog svježeg sjećanja na nedavne događaje.

prof. dr. sc. Miroslav Akmadža

Autor je sustavno i dokumentirano, često koristeći dosad nepoznate izvore, opisao i objasnio ulogu JNA u raspadu SFRJ. U ratu za srpske nacionalne ciljeve na račun ostalih nekadašnjih jugoslavenskih nacija i njihovih samostalnih država, JNA se preobrazila u tri srpske vojske. Najviše prostora posvetio je zbivanjima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali nije zapostavio ni događaje u Sloveniji i na Kosovu. Iako se bavi vojnom oganizacijom, to nije vojna povijest u uskom smislu riječi: detaljno je prikazana politička uloga i aktivnost vodstva JNA, posebno 1991.

dr. sc. Zdenko Radelić
 

***

Davor Marijan (1966.) školovao se u Livnu i Zagrebu u kojem je 1994. završio dvopredmetni studij povijesti i ar­heologije na Filozofskom fakultetu. Na istom je fakultetu 2005. magistrirao i 2006. doktorirao s temom "Jugoslaven­ska narodna armija i raspad Socijalističke Federativne Re­publike Jugoslavije 1987.-1992. godine". Od 2001. radi u Hrvatskom institutu za povijest na projektu "Stvaranje Re­publike Hrvatske i Domovinski rat 1991.-1995.-1998.". Bavi se vojnom poviješću Hrvatske i Jugoslavije za razdoblje od 1941. do 1995. godine. Do sada je objavio šest knjiga i dvadesetak znanstvenih i stručnih članaka.

Važnija djela: "Borbe za Kupres 1942.", Zagreb, 1999.; "Smrt oklopne brigade", Zagreb-Sarajevo, 2002.; "Bitka za Vukovar", Zagreb-Slavonski Brod, 2004.; "Oluja", Zagreb, 2007.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –