Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Amelie Nothomb

Biografija gladi

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Ana Kolesarić
  • 09/2008.
  • 200 str., meki uvez
  • ISBN 9789532860153
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Od nje ništa manje nismo ni očekivali! Nakon dvanaestak proslavljenih romana, Amélie Nothomb, ekscentrična belgijska književnica, skida masku. Na svoj način. Pedantno, ironično, inteligentno.

Poveznica ove jedinstvene autobiografije i ključ uspjeha spisateljice koja svake godine obara rekorde u prodaji jest - glad, nad-glad, koja u Amélie živi od najranijega djetinjstva. Glad za svime: za slatkišima, za Japanom, za obiteljskom ljubavlju, za kruškovačom, za vodom, za zemljovidima, za knjigama i riječima.

Nikada sita, vječno na iglama, konzulova kći opisuje godine svog odrastanja i pritom pokojom rečenicom ili anegdotom suptilno rasvjetljava slojevitost vlastitoga književnog djela. Japan, Kina, New York, Bangladeš, Burma, Laos - do 17. godine Amélie živi u ritmu očevih diplomatskih službi, životom kulturnog nomada koji joj udeseterostručuje znatiželju i ubrzava sazrijevanje: s četiri godine markira iz vrtića i na domjencima prazni čaše šampanjca koje su uzvanici odložili; sa šest godina zna napamet kartu svijeta, čita "Priče iz tisuću i jedne noći"; s osam godina lomi srca djevojčica u Francuskoj školi u New Yorku i guta Hugoove "Jadnike"; s trinaest pije ne bi li zaboravila da je već trinaestogodišnjakinja i, gladna gladi, započinje dugu borbu s anoreksijom.

S petnaest godina, umjesto da se prepusti smrti, počinje jesti, čita Montherlantove "Djevojke" i zaključuje da "treba postati sve samo ne žena". Postaje, dakle, spisateljica. Riječi grize kao što je u djetinjstvu grizla čokoladu, jednako proždrljivo i jednako bulimično, ali više nema potaje: sve iznosi na vidjelo i dokazuje da vlastiti uspjeh duguje nezasitnoj gladi za životom.

Poglavlje!

***

Amélie Nothomb rođena je 13. kolovoza 1967. u Kobeu (Japan). Godine 1988. diplomirala je filologiju u Belgiji, a potom je iznova otišla na godinu dana u Japan. Prvu je knjigu, roman "Higijena ubojice", objavila 1992. Za njom je slijedila "Ljubavna sabotaža","Protiv Katiline" i drugi romani kojima je utvrdila svoj status književne zvijezde frankofonog svijeta.

Amélie Nothomb rođena je 13. kolovoza 1967. u Kobeu, Japan. Prvu je knjigu, roman Higijena ubojice, objavila 1992. Za Strah i trepet dobila je Veliku nagradu za roman Francuske akademije, a hvaljeni roman Ni Evina ni Adamova osvojio je nagradu Flore 2007. Za cjelokupno djelo 2008. je dobila Veliku nagradu Jean Giono. Djela su joj prevedena na više od trideset jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –