Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kruno Čudina

Bdjenje

  • Nakladnik: Aora naklada
  • 09/2008.
  • 119 str., meki uvez
  • ISBN 9789537496135
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roman “Bdjenje” na stotinjak stranica tematizira odnos sina i teško bolesnog oca, njihovo međusobno opipavanje emotivne potke i bliskost pojačanu sinovim uvjerenjem da je to posljednja noć koju provode zajedno.  U takvoj se noći ukazuje prilika ocu reći sve željeno, a kako ona odmiče, odnosi i emocije dobijaju jasnije obrise i veću težinu.

*** 

Možemo pretjerati pa reći da se od Gundulićevih ''Suza sina razmetnoga'' hrvatska književnost nije duže zadržavala na očevima i sinovima i da joj je u tom dugom nizu godina sve bilo zanimljivije od onog što je ugrađeno u taj temeljni obiteljski odnos. Možda isto tako možemo reći da je domaća književnost odbacila mnoge tabue, da se odavno ne libi seksa, a od nedavno i muški pisci pišu o ljubavi s takvim sentimentom kakav bi prije koje desetljeće bio prihvatljiv jedino u ljubavnim roto-romanima, ali tema oca i sina i dalje ostaje prešućena. Istina, na ruku im ide i psihoanaliza, koja je u središte interesa postavila ''napetosti'' na relaciji oca i kćeri, majke i sina.

Sve to nije zanimalo, a kamoli opterećivalo Krunu Čudinu kada je s tek kojom godinom preko dvadesete započeo pisati roman posvećen od prve do zadnje stranice jednom, odnosno dvojici - ocu i sinu. Pisao je onako kako se takva tema jedino može nadvladati; negdje iz dubine želuca i u dugim trzajima. Ali talozi iz kojih je nastala njegova proza, nisu teški, gorki, mračni - mada sam tekst često upravo takav dojam ostavlja - već je u njih upisana pripadnost, odanost i, čemu se skanjivati te riječi, ljubav. Jer Krunin lik, sin koji bdije s bolesnim ocem i nad njim, uvjeren da je to posljednja noć koju će provesti zajedno, ima rijetku privilegiju da je na vrijeme dospio reći sve što je trebalo.

''Bdjenje'' nije nastalo kao nadoknada propuštenih prilika, njime se ništa ne ispravlja ili zaglađuje, jer se reklo sve što se trebalo, a nije trebalo puno. Ostalo je samo da u noći bdjenja beskonačno koračaju, a njihov je beskraj sveden na nekoliko metara između dviju prostorija kućice podno zagrebačkog podvožnjaka. I da se, ako im uspije - a uspijeva im - zajedno smiju. (Barbara Matejčić) 

***

Kruno Čudina je rođen 1979. godine u Zagrebu. Studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše prozu i poeziju. Objavljivan u časopisima i knjigama: Vijenac, Zarez, “Ekran priče_04”, “Najbolje hrvatske priče 2006.”, “Da sam Šejn” ( knjiga natječaja časopisa Bestseler ), KA/OS, Tema, RE: i Poezija.

Bio jedan od osnivača i član književne skupine Eventualisti, s kojom je objavio zbornik eventualizma “Nagni se kroz prozor”, u izdanju nakladničke kuće Celeber. “Bdjenje” je njegov prvi roman.

Trenutno uređuje zbirku pjesama, zbirku kratkih priča i piše svoj drugi roman.  

Kruno Čudina, rođen 1979. godine u Zagrebu. Studirao filozofiju i francuski jezik i književnost, kao i španjolski jezik i književnost, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi i djeluje kao savjetnik za međuljudske odnose i kulturnu razmjenu. Piše poeziju, kratke priče, romane i eseje te zapise mističkog karaktera, bavi se povezivanjem kulturnih dobara suvremene hrvatske umjetničke scene s umjetničkim scenama drugih zemalja, poglavito Libanona, Armenije i Irana. Također je napisao veliki broj kolumni sociološko-filozofsko-političko-kulturnog karaktera, objavljenih na portalu Radio Gornji Grad, skupljenih u rubriku naziva „Dok gulim krumpir (sjećanja na sutra)“. Bio je jedan od pokretača i osnivača književnog pokreta „Eventualizam“.

Do sada je objavio četiri romana: „Bdijenje“, Aora komunikacije (2008.), „Nije bilo dovoljno“, Naklada Ljevak (2010.), „Civilna opasnost“, V.B.Z. (2015.), „Lomeći kamenje“ Hena com, 2019.), te mnoštvo kratkih priča i poezije u većini relevantnih hrvatskih kulturnih časopisa, na internetskim portalima za književnost, kao i u raznim antologijama i zbirkama.

S romanom „Nije bilo dovoljno“ ušao je 2011. u izbor za nagradu „Meša Selimović, natječaj za najbolji roman na štokavskom govornom području“, koja se dodjeljuje tijekom književnih susreta međunarodnog karaktera „Cum grano salis“.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –