Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Orhan Pamuk

Tiha kuća

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Marta Andrić
  • 11/2008.
  • 328 str., meki uvez
  • ISBN 9789532860214
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
U ljeto 1980. dva brata i sestra dolaze na praznike svojoj devedesetogodišnjoj baki koja živi u gradiću Džennethisaru nedaleko od Istanbula, u kuću koju je njihov djed dao izgraditi pošto je kao politički prognanik bio prisiljen napustiti Istanbul.

Dok to troje mladih ljudi - povjesničar, studentica oduševljena komunizmom i maturant koji sanjari o bijegu u Ameriku - dane odmora provode u sjeni smokve u dvorištu, iza žaluzina na prvome katu njihova baka u tišini svoje sobe prebire po uspomenama čiji je glavni junak njezin muž, neshvaćeni prosvjetitelj ponesen idejom da će svojom enciklopedijom kojoj je posvetio cijeli život preporoditi Istok.

Kućni sluga Redžep, tihi promatrač, u svojim sjećanjima oživljava tužne tajne triju generacija ove obitelji, a s druge strane dvorišnoga zida skupina mladih desničara kuje planove kojima će presuditi rujanski državni udar...

Pročitaj poglavlje!

***

Orhan Pamuk, rođen u Istanbulu 1952., najistaknutiji je suvremeni turski romanopisac, autor sedam romana, a djela su mu prevedena na više od dvadeset jezika. «Bijeli zamak» (1985.), njegov treći roman, dobio je Independentovu nagradu za stranu književnost i time mu otvorio put k međunarodnoj afirmaciji. Uslijedili su «Crna knjiga» (1990.) i «Novi život» (1994.), najveći turski bestseler do tada, no roman «Zovem se Crvena» (1998.) uskoro ga je nadmašio, priskrbivši mu 2003. i uglednu književnu nagradu IMPAC Dublin. Pamuk je potom objavio roman «Snijeg» (2002.) te «Istanbul: grad, sjećanja» (2003.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –