Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Naomi Wolf

Mit o ljepoti

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • Prijevod: Tamara Slišković
  • 11/2008.
  • 408 str., meki uvez
  • ISBN 9789532222890
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Žene današnjice imaju više moći, prava i priznanja te profesionalnih postignuća nego ikada u povijesti. Napredak ženskih pokreta je očit, no Naomi Wolf brinu oblici socijalne kontrole koji se, kako obrazlaže, pokazuju podjednako restriktivnima kao i tradicionalne slike kućanice i supruge. Riječ je o mitu o ljepoti, opsjednutosti fizičkim savršenstvom, koji moderne žene zarobljava u beskonačnoj spirali nadanja, preispitivanja i samoprezira.     

Ovu kontroverznu knjigu koja je u gotovo dva desetljeća otkako je prvi put objavljena bila predmetom polemika, čitamo prvenstveno kao priču o kulturi, esejistički ali i argumentacijski ekskurs.  Podvojenost koju protagonisti medija, kozmetičke industrije i drugi stvaratelji mita o ljepoti sve više doživljavaju u svome poslu, dvojba je i samih žena: atraktivna žena na naslovnici časopisa ili lijepa vanjština žene sama po sebi isplativa je i društveno poželjna, ali se, u smislu nametnutih ideala, radi o konstrukciji. Te konstrukcije smo svjesni, često je svjesno promoviramo, privatno ili profesionalno, a rasprava o dvojbama koje izaziva iznova se mijenja i aktualizira.

Dvojbe su u neku ruku etičke, budući da je riječ prije svega o diktatu ideala ljepote prema ekonomskim i marketinškim kriterijima, ali se istodobno radi o kulturno duboko usađenom, slojevito izgrađivanom i intimnom pitanju. Te slojeve Naomi Wolf preispituje na područjima poput religije, seksualnosti, prehrane, nasilja, poslovanja. Temelje koje je postavila na svakom od tih područja, kao i ukupna perspektiva koju nudi, možemo ponuditi kao okvir, polazište ili inspiraciju za novije kvalitetne rasprave.

***

Naomi Wolf rođena je u San Franciscu 1962. godine. Studirala je na Sveučilištu Yale te New Collegeu, Sveučilište Oxford. Objavljivala je eseje u časopisima i novinama The New Republic, Esquire, Ms., Washington Post i New York Times. “Mit o ljepoti” njezina je prva knjiga. Autorica je i knjiga “Promiscuities”, “Misconceptions”, “The End of America”. Ima vodeću ulogu u feminizmu trećeg vala.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –