Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Cormac McCarthy

Cesta

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Tatjana Jambrišak
  • 01/2009.
  • 202 str., meki uvez
  • ISBN 9789531210430
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nakon neimenovane kataklizme, slijedeći opustjele autoceste, otac i sin putuju Amerikom. No svijeta kakvog poznajemo više nema - klima se promijenila, životinje nestale, sve je prekriveno debelim slojem pepela, a zemljom vladaju kanibalizam i nasilni kultovi…
Između njih i očaja koji ih okružuje tek su jedan revolver s tri metka i puno ljubavi, a put koji se pred ocem i desetogodišnjakom nalazi na kušnju će ubrzo staviti i jedno i drugo...

"McCarthyjeva Cesta pravi je književni dragulj. Knjiga koja je u pohvalama ujedinila čitatelje i književne kritičare diljem svijeta okrutna je, uzbudljiva i mračna odiseja, agonija bijega i skrivanja, no ponajprije: priča o kušnji i snazi roditeljske ljubavi, o želji da se usred tame i beznađa očuva iskra čovječnosti. Elementarna, mračna i eliptična, McCarthyjeva rečenica ima snagu poezije, a roman u koji je utkana jedna je od najmoćnijih vizija svijeta od kakvog nas dijeli možda tek slučaj.
Zastrašujuće i predivno…" (New York Post)

Po romanu "Cesta" snimljen je i film s Viggom Mortensenom u glavnoj ulozi, uskoro u kinima!

***

Jedan od najcjenjenijih živućih američkih pisaca, Cormac McCarthy (1933.), za roman "Cesta" nagrađen je Pulitzerovom nagradom 2007. godine. McCarthy je autor devet romana i dobitnik mnogih uglednih književnih priznanja, između ostalih Faulknerove i Nacionalne književne nagrade, ali najveći uspjeh kod publike i književne kritike donosi mu upravo priča o ocu i sinu koji postapokaliptičnom Amerikom putuju prema obali.

Ostali važniji naslovi: "The Orchard Keeper", "Blood Meridian", "Svi lijepi konji…" te "Nema zemlje za starce", koji je braći Coen poslužio kao predložak za Oscarom višestruko nagrađivani film.

Cormac McCarthy (rođen 20. srpnja 1933. u Providenceu na Rhode Islandu – preminuo 13. lipnja 2023. u Santa Feu) američki je autor južnjačko-gotske tradicije čiji su romani o čudacima s ruralnog juga i jugozapada Sjedinjenih Američkih Država poznati po mračnim prikazima nasilja, gustoj prozi i stilističkoj slojevitosti.

Za svoje je romane dobio brojne književne nagrade, među ostalima Pulitzerovu nagradu, National Book Award i National Book Critics Circle Award. Ekranizirani su mu romani "Svi lijepi konji", "Cesta", "Božje dijete" i "Ovo nije zemlja za starce" – film snimljen prema tom posljednjem romanu osvojio je četiri Oskara, uključujući onog za najbolji film.

Cormac McCarthy pohađao je Sveučilište Tennessee u Knoxvilleu i od 1953. do 1956. služio je u američkim zračnim snagama. Čitatelji su se prvi put upoznali s njegovim zahtjevnim narativnim stilom u romanu "The Orchard Keeper" (1965.), u kojem govori o muškarcu iz Tennesseeja i njegovoj dvojici mentora. Otpadnicima od društva bavi se u romanima "Outer Dark" (1968.), u kojem je riječ o incestuoznom odnosu brata i sestre, "Child of God" (1974.), koji opisuje potonuće usamljenog čovjeka u izopačenost, i "Suttree" (1979.), čiji protagonist nadvladava opsjednutost smrću.

McCarthyjev "Krvavi meridijan" (1985.), surovu pograničnu priču, kritičari su proglasili senzacijom i pozdravili kao remek-djelo. U njezinu je središtu četrnaestogodišnjak koji se pridružuje bandi razbojnika u lovu na Indijance duž granice SAD-a i Meksika četrdesetih godina 19. stoljeća. Njihov vođa, zlotvor Sudac, vodi bandu u niz zapanjujuće nemoralnih pothvata koji autoru služe za istraživanje prirode dobra i zla.

McCarthy je postigao slavu romanom "Svi lijepi konji" (1992.) koji je osvojio nagradu National Book Award. Taj prvi dio njegove Pogranične trilogije pripovijeda o odrastanju Johna Gradyja Colea, Teksašanina koji putuje u Meksiko. Drugi dio, "The Crossing" (1994.), smješten u razdoblje prije i tijekom Drugog svjetskog rata, prikazuje živopisne pustolovine braće Billyja i Boyda Parhama, a usredotočen je na tri Billyjeva putovanja od jugozapadnog Novog Meksika do Meksika i natrag. Trilogiju zaključuje roman "Cities of the Plain" (1998.), u kojem se životi Johna Gradyja Colea i Billyja Parhama isprepletu kada se obojica zaposle na ranču u Novom Meksiku.

Među njegovim je kasnijim djelima roman "Ovo nije zemlja za starce" (2005.), krvavi suvremeni vestern koji počinje propalom akcijom trgovanja drogom. U postapokaliptičnoj "Cesti" (2006.) otac i sin bore se za preživljavanje nakon katastrofe koja je gotovo potpuno uništila Sjedinjene Američke Države. Za taj je hvaljeni roman McCarthy dobio Pulitzerovu nagradu.

Posljednji su njegovi objavljeni romani "Putnik" i "Stella Maris" (2022.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –