Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Daniel Joseph Boorstin

Tragači : Povijest čovjekove potrage za razumijevanjem vlastita svijeta

  • Nakladnik: TIM press
  • Prijevod: Mirjana Obuljen, Hrvoje Gračanin
  • 01/2009.
  • 296 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537177249
  • Cijena: 26.54 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga "Tragači - Povijest čovjekove potrage za razumijevanjem vlastita svijeta", drugi je dio trilogije jednog od najuglednijih suvremenih američkih povjesničara Daniela J. Boorstina. Zajedno s prvim dijelom trilogije, " Otkrivači : Povijest čovjekove potrage za spoznajom svijeta i samoga sebe ", ovo djelo čini neodvojivu logičku cjelinu. U pripremi je i zadnji dio trilogije Daniela J. Boorstina "Stvaraoci" (The Creators).

Ovo djelo Daniela J. Boorstina, dobitnika Pulitzerove nagrade za povijest, bavi se glavnim zapadnjačkim misliocima na području filozofije, religije, povijesti, književnosti i prirodnih znanosti. Kroz njihovo traganje za smislom i svrhom - otuda i naziv "Tragači" (The Seekers) - prikazuje se povijest misli zapadnoga svijeta. Na zanimljiv, poticajan i široj javnosti pristupačan način djelo prikazuje temeljne misaone i duhovne procese koji su imali veliki utjecaj na oblikovanje suvremenoga svijeta.

I u ovoj knjizi, kao i u "Otkrivačima", autor vješto vodi čitatelja kroz razvoj temeljnih ljudskih egzistencijalnih ideja. Pritom oblikuje iznimno zanimljiv, informativan i nadasve čitak tekst, znanstveno utemeljen, koji lako usvajaju i stručnjaci i laici.
 
"Uhvaćeni između dviju vječnosti - prošlosti koja je iščeznula i budućnosti koju ne poznajemo - mi nikad ne prestajemo istraživati naše ponašanje i put kojim idemo. Nasljeđujemo znanost i umjetnost - djela velikih otkrivača i stvaraoca, raznih Kolumba i Leonarda i Shakespearea - o kojima smo pisali u knjigama "Otkrivači" i "Stvaraoci". Ponosimo se njihovim otkrićima i djelima. Ali mi smo svi tragači. Svi želimo znati zašto. Čovjek je životinja koja postavlja pitanja. I dok se zbog onoga što nađemo, zbog uvjerenja da smo našli Odgovor, možemo razdvojiti i zaboraviti našu ljudskost, traganje nas i dalje spaja, ono nas čini i drži ljudima.

Iako ovoj knjizi nije svrha ponuditi pregled povijesti filozofije ili religije, ona ipak opisuje način na koji su veliki filozofi i vjerski vođe Zapada tragali. Ovo nije povijest otkrića, nego traganja. Izabrao sam one tragače koji mi još uvijek živo govore i čiji nas putovi prema spoznaji u našim životima i našoj povijesti još uvijek potiču na osobno traganje...."

Bilješkama popratio Hrvoje Gračanin.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –