Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zdravko Zima

Bordel u plamenu

  • Nakladnik: Fraktura
  • 09/2009.
  • 280 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532661026
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
"Bordel u plamenu" zbirka je pedesetak feljtona u kojima Zdravko Zima, jedan od najboljih hrvatskih kolumnista i feljtonista, progovara o našoj zbilji. Pišući svakoga tjedna, Zima detaljno detektira svakodnevicu i ostavlja zapis koji se ne iscrpljuje i ne nestaje svakim novim tjednom, već ostaje kao trajna bilješka o našem vremenu.

Zdravko Zima u svojim se feljtonima dohvaća svega što ga kao kritičnog intelektualca proganja, bez obzira na to je li riječ o književnosti, koju najviše prati, glazbi, urbanizmu ili politici i nogometu. Pritom se ne libi ući u oštre polemike, u rasprave s nazadnim umovima, sa svim problemima koji more našu političku i kulturnu svakodnevicu.

U "Bordelu u plamenu" Zdravko Zima neprestano iznova detektira naše slabosti, pokušavajući smanjiti smiješni jaz koji vlada između raznih krajeva Hrvatske, koji se stalno iznova potencira na svim razinama.

"Bordel u plamenu" knjiga je koja bez sumnje pokazuje kako je kritički sročena, a istovremeno lako čitljiva feljtonistika najživlji žanr naše publicistike te da je Zdravko Zima legitimni nasljednik Matoša i Tenžere.

***

Zdravko Zima rođen je 1948. u Malinskoj na otoku Krku. Književne kritike, feljtone, eseje i druge radove objavljivao je u svim vodećim hrvatskim listovima i časopisima. Uređivao je tjednik "Danas" te "Bridge" (časopis za promociju hrvatske književnosti u inozemstvu), "Lettre Internationale" i "Cicero". Posljednjih godina djeluje kao kolumnist i književni kritičar riječkog "Novog lista".

Kritičkim i esejističkim tekstovima predstavljen je u više antologija na hrvatskom i stranim jezicima. Dosad je objavio knjige "Noćna strana uma" (1990), "Zvjezdana prašina" (1992), "Zagreb je kriv za sve" (1993), "Purgeri u purgatoriju" (1995), "Porok pisanja" (2000), "Zimsko ljetovanje" (2001), "Močvara" (2002), "Prikazi, prikaze" (2003), "Gondolijer na Vltavi" (2004), "Metak u petak" (2005), "Lovac u labirintu" (2006), "Život je tabloid" (2007).

Sudjelovao je na brojnim književnim skupovima u Zagrebu, Puli, Dubrovniku, Ljubljani, New Delhiju i drugdje. Za svoj rad dobio je više priznanja (nagrada časopisa Gratis, Julije Benešić, Kiklop, M. J. Zagorka, Goranova nagrada).

Zdravko Zima rođen je 1948. u Malinskoj na otoku Krku. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu završio je studij jugoslavenskih jezika i književnosti te apsolvirao studij sociologije. Književne kritike, eseje, feljtone i druge tekstove objavljivao je u najvažnijim listovima i časopisima u Hrvatskoj. Objavio je više knjiga: "Noćna strana uma" (1990.), "Zvjezdana prašina" (1992.), "Zagreb je kriv za sve" (1993.), "Purgeri u purgatoriju" (1995.), "Porok pisanja" (2000.), "Zimsko ljetovanje" (2001.), "Močvara" (2002.), "Prikazi, prikaze" (2003.), "Gondolijer na Vltavi" (2004.), "Metak u petak" (2005.), "Lovac u labirintu" (2006.), "Život je tabloid" (2007.), "Bordel u plamenu" (2009.), "Adam i Eva u raju" (2012.), "Ekstraeseji" (2012.) i "Dnevnik jednog skribomana" (2015.).

Priredio je za tisak knjige mnogih pisaca (Nedjeljko Fabrio, Irena Vrkljan, Feđa Šehović, Veselko Tenžera, Drago Štambuk i Edvard Kocbek). Za svoj rad dobio je više priznanja, među kojima nagradu Julije Benešić za knjigu kritika "Porok pisanja", Kiklopa za najbolju knjigu eseja (Gondolijer na Vltavi), nagradu M. J. Zagorka koju dodjeljuje Društvo hrvatskih novinara i Goranovu nagradu lista Vjesnik za knjigu "Lovac u labirintu".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –