Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zdravko Zima

Metak u petak : feljtoni

  • Nakladnik: Profil
  • 12/2005.
  • 180, meki uvez
  • ISBN 9531201501
  • Cijena: 89.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga kolumni Zdravka Zime oživljava minule godine s njihovim neuralgičnim točkama, političkim igrama, Thompsonima i Severinama, tučnjavama nakon utakmica, nasrtajima skinheadsa na romske djevojčice i sličnim događajima koje bismo najradije zaboravili, a s druge strane, tu su povodi i datumi vezani za glasnogovornike nekih drukčijih vrijednosti u svijetu koji polako gubi sluh za sve što nije moda, spektakl ili poza.
U hranidbenom lancu proizvođača i potrošača tekstova mogli bismo reći da je Zimina uloga odgojna te da je on uvijek svjestan da će nad njegovim stupcima znatiželjno zastati i jedva obrazovani čitatelj, kao i fakultetski profesor sofisticiranog literarnog nepca.

Zdravko Zima rođen je 1948. u Malinskoj na otoku Krku. Kritičkim i esejističkim radovima zastupljen je u više zbornika i antologija na hrvatskom i stranim jezicima. Član je Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog centra PEN kluba.
Objavio je knjige: "Noćna strana uma" (1990); "Zvjezdana prašina" (1992); "Zagreb je kriv za sve" (1993); "Purgeri u purgatoriju" (1995); "Porok pisanja" (2000); "Zimsko ljetovanje" (2001); "Močvara" (2002); "Prikazi, prikaze"(2003), "Gondolijer na Vltavi", (2004).
Za knjigu "Zagreb je kriv za sve" dobio je nagradu magazina Gratis, za knjigu "Porok pisanja" nagradu Julije Benešić, a za "Gondolijera na Vltavi" u kategoriji knjiga eseja godine dobio je lani u Puli strukovnu nagradu Kiklop.

Zdravko Zima rođen je 1948. u Malinskoj na otoku Krku. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu završio je studij jugoslavenskih jezika i književnosti te apsolvirao studij sociologije. Književne kritike, eseje, feljtone i druge tekstove objavljivao je u najvažnijim listovima i časopisima u Hrvatskoj. Objavio je više knjiga: "Noćna strana uma" (1990.), "Zvjezdana prašina" (1992.), "Zagreb je kriv za sve" (1993.), "Purgeri u purgatoriju" (1995.), "Porok pisanja" (2000.), "Zimsko ljetovanje" (2001.), "Močvara" (2002.), "Prikazi, prikaze" (2003.), "Gondolijer na Vltavi" (2004.), "Metak u petak" (2005.), "Lovac u labirintu" (2006.), "Život je tabloid" (2007.), "Bordel u plamenu" (2009.), "Adam i Eva u raju" (2012.), "Ekstraeseji" (2012.) i "Dnevnik jednog skribomana" (2015.).

Priredio je za tisak knjige mnogih pisaca (Nedjeljko Fabrio, Irena Vrkljan, Feđa Šehović, Veselko Tenžera, Drago Štambuk i Edvard Kocbek). Za svoj rad dobio je više priznanja, među kojima nagradu Julije Benešić za knjigu kritika "Porok pisanja", Kiklopa za najbolju knjigu eseja (Gondolijer na Vltavi), nagradu M. J. Zagorka koju dodjeljuje Društvo hrvatskih novinara i Goranovu nagradu lista Vjesnik za knjigu "Lovac u labirintu".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –