Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dragan Pavelić

Proljeće u Karolinentalu

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 11/2009.
  • 316 str., meki uvez
  • ISBN 9789533041551
  • Cijena: 59.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
U svom nagrađenom romanu (nagrada V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman 2009. godine) Dragan Pavelić čitatelja vodi u Bosnu, zapravo u svoje rodno Sarajevo, u razdoblje koje obuhvaća životni vijek glavnog junaka (1890 - 1964).

Riječ je o opsežnoj prozi, sentimentalno intoniranoj, u dva lica ispričanoj povijesti života nevoljena kopileta, dvostrukog ubojice i lepoglavskog robijaša - posve uzorita muža, oca i građanina, koja govori o zločinu i kazni, o trpljenju i iskupljenju, o ljubavima i mržnjama, o snovima i zbilji; o različitim vjerama i kulturama, o sudaru modernog i tradicionalnog, o državama i ideologijama.

Dragan Pavelić veliki je zagovornik priče, a njegovo pripovijedanje, koje teče lagano i jednostavno, zapravo je slojevito i duboko promišljeno, s mnoštvom dobro oblikovanih likova i njihovih odnosa. 


***

Dragan Pavelić rođen je 1946. u Sarajevu. Iskusio je poziv liječnika za duševne i živčane bolesti, psihoanalitičkog psihoterapeuta, grupnog analitičara i sveučilišnog profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Upoznao je svijet izbjeglica, prognanika i ratnih beskućnika, prihvatio službu zatvorskog liječnika.

Autor je knjiga "Psihodinamski pristup neurotskom karakteru" (1982.), "Ugrožena trudnoća" (l 991.), "Bosanski ljetopis 1992. - 1993." (1994.), "Između prije i poslije" (1998), "Sarajlije" (2001.), "Le Chapelet de Visoko" (2005.) i "O samoći, samovanju i usamljenosti" (2007.). Od 1993. živi i radi u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –