Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pika Vončina

Emilija u zemlji kotača

  • Nakladnik: Leykam international
  • 11/2009.
  • 32 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537534349
  • Cijena: 13.01 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Skice Pike Vončine za autorsku slikovnicu «Emilija u zemlji kotača» obećavaju rijetko zanimljivo i originalno djelo za najmlađu čitateljsku publiku. S profinjenim humorom autorica predstavlja svoju junakinju, ovcu Emiliju, dvadeset četvrto dijete njene drage mame, i njenu brojnu obitelj. Ovca Emilija voli jesti, raste i jednoga dana otkriva da se može reći «ne». I upravo zbog tog otkrića doživjet će svoju prvu pustolovinu.

Rekavši «ne» obiteljskoj šetnji, kreće u šetnju sama. Samostalna šetnja počinje veselo, no u tom veselju Emilijina omiljena igračka – Ovčica – izgubi kotačić. I zato Emilija, uz pomoć vrlo čudne ptice, dolazi u zemlju kotačića te nakon nekoliko neuspjelih pokušaja uspijeva naći kotačić za Ovčicu. I vraća se kući.

Tekst slikovnice jednostavan je i kratak, prikladan za one koji tek pokušavaju samostalno čitati, ne objašnjava niti opisuje crteže nego djeluje u interakciji s njima – svaka ilustracija donosi i poneki motiv koji nije izražen riječima nego se otkriva gledanjem. Osobitu kvalitetu slikovnici kao cjelini daje potpuno stapanje verbalnog i likovnog, koje se očituje i autoričinim rukopisnim ispisivanjem teksta.

Ovaj postupak, kojim se povremeno služe i najveći ilustratori, od Janoscha do Svjetlana Junakovića, rezultira vizualnim i stilskim jedinstvom te specifičnom prisnošću koja se uspostavlja između tekstopisca/crtača i djeteta čitatelja. (Iz recenzije : Sanja Lovrenčić)

Pika Vončina diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od završetka studija bavi se ilustracijom. Oslikala je više od šezdeset knjiga za djecu. Ilustrira školske udžbenike i objavljuje ilustracije u časopisima za djecu. Svojim radovima sudjeluje na bijenalima ilustracija u Bratislavi i Zagrebu. Izlagala je na sajmovima dječje knjige u Japanu i Bologni.

Nagradu Grigor Vitez primila je 1999. i 2004. godine. Na Časnu listu IBBY-a izabrana je 2000. Nagradu Ovca u kutiji primila je za autorsku slikovnicu “Emilija u zemlji kotača” 2010., a tri godine kasnije nagrađena je Kiklopom za autorsku slikovnicu “Emilijina vrlo neobična pustolovina”.

Kao ilustratorica nekoliko je puta uvrštena u katalog odabranih naslova svjetske dječje literature “The White Ravens”.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –